Gastheer/gastvrouw in Diergaarde Blijdorp

Gastvrijheid is een vak. Als gastheer of gastvrouw ben je het gezicht van het restaurant of het horecabedrijf waar je werkt. Albeda Horecacollege heeft er een nieuwe bijzondere leslocatie bij. Hoe leuk is het om je opleiding te volgen in Diergaarde Blijdorp? Diergaarde Blijdorp heeft circa 1,5 miljoen bezoekers per jaar en is één van de best bezochte attracties in Nederland. Bezoekers krijgen hier een ontdekkingsreis langs bijzondere dieren en planten uit de hele wereld. Onderwijs en Diergaarde Blijdorp hebben veel overeenkomsten als het gaat om cultuur en uitdagingen voor de toekomst. Innovatie, passie en betrokkenheid zijn heel belangrijk.

Erik Zevenbergen, directeur Diergaarde Blijdorp geeft aan: “Zelf ben ik jarenlang directeur geweest van een school dus ik ken het onderwijs door en door. We zien veel kansen om studenten op een andere manier kennis en vaardigheden aan te leren met de diverse horecagelegenheden die we hebben en de verschillende facetten die daarbij aan bod komen.” Bertho Rombout, directeur van Albeda Horecacollege voegt daar aan toe: “De horeca-opleidingen passen hier uitstekend in. In deze opleiding vindt integratie plaats tussen het onderwijs van het Albeda en de praktijk van Diergaarde Blijdorp.”

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

De vaktheorie krijg je in Diergaarde Blijdorp. Daarnaast loop je twee dagen stage in Blijdorp waarvan minimaal een dag in het weekend. De indeling van het onderwijsprogramma kan variëren in het hoog- en in het laagseizoen van de Diergaarde.

Je gaat één dag per week naar leslocatie  Baljuwstraat 2 in Rotterdam voor de vakken als Nederlands, rekenen en ICT.

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Na jouw opleiding kun je als gastheer/gastvrouw werken in een horecabedrijf zoals hotel, restaurant, eetcafé, cateringbedrijf of congrescentrum.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een basisberoepsopleiding (niveau 2) starten als je een van de volgende vooropleidingen hebt:

  • diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg, kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
  • diploma mbo niveau 1 (entreeopleiding);
  • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

In de opleiding leer je alle vaardigheden die je nodig hebt als gastheer/gastvrouw. Als gastheer/gastvrouw kun je goed in een team werken. Ook kun je je werkzaamheden goed plannen. Je vindt het belangrijk om je werk goed te doen en een goed resultaat neer te zetten. Je bent servicegericht en houdt rekening met de wensen van de gasten. Ook werk je nauwkeurig en hygiënisch. Je kunt omgaan met stress en voelt je als een vis in het water als het bruisend druk is. Je houdt ervan om op wisselende tijdstippen te werken en volgt scholingen om je vakkennis te vergroten.

Als je denkt dat je deze vaardigheden hebt, kun je na jouw opleiding als gediplomeerd gastheer/gastvrouw aan de slag.

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het cursusjaar 2019/2020.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1168,-.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Boeken en leermiddelen
Tijdens deze opleiding heb je boeken, kleding en leermaterialen nodig zoals een laptop. Je bent verplicht om de benodigde materialen aan te schaffen. Je kunt alleen starten wanneer je de aangegeven boeken en leermiddelen gekocht hebt. Voor het boekengeld en de leermiddelen betaal je ongeveer €595.

Voor de start van de opleiding wordt duidelijk aangegeven welke boeken en leermiddelen je nodig hebt. Je bent verplicht om deze boeken en leermiddelen aan te schaffen om deel te kunnen nemen aan het onderwijsprogramma.

Extra’s
De opleiding Gastheer/gastvrouw in Diergaarde Blijdorp biedt naast het standaardprogramma de mogelijkheid om extra faciliteiten te gebruiken. Denk aan schoolreizen en projecten. De faciliteiten sluiten aan op jouw opleiding en helpen je je verder te ontwikkelen. Houd er rekening mee dat aan deze faciliteiten kosten zijn verbonden. De extra activiteiten zijn niet verplicht. Je kunt jouw diploma ook behalen door enkel het gebruikelijke programma te volgen.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen.
Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af.

Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
  • je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
  • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Een aanvullende voorwaarde is dat je moet passen binnen het bedrijfsprofiel van Diergaarde Blijdorp.

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Je opleiding volg je in Diergaarde Blijdorp. Je krijgt lessen in vaktheorie zoals gastheerschap, gerechten bereiden, productkennis en hygiëne. Op maandag volg je theorielessen bij Albeda Horecacollege op locatie Baljuwstraat 2 in Rotterdam. Je krijg theorieles in vakken als Nederlands, rekenen, burgerschap, Engels en ICT. Naast de lesdagen loop je stage in Diergaarde Blijdorp. Deze stagedagen kunnen ook in het weekend zijn. De lessen in Blijdorp zijn flexibel, afhankelijk van het seizoen. In het laagseizoen wordt meer les aangeboden dan in het hoogseizoen. In het hoogseizoen kan het voorkomen dat je alleen stage loopt.

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Met het diploma Gastheer/gastvrouw kun je doorstromen, bijvoorbeeld naar de niveau 3-opleiding: Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw.  Ook kun je doorstromen naar de niveau 3 vakopleiding Eerste medewerker fastservice.

Ik zoek wat anders...

Ik zoek wat anders...

Wat denk je van de opleidingen: Niveau 2 Kok en niveau 3 Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw.

Aanmelden

Crebo
25168
Niveau
2
Traject
bol
Duur bol
1,5 tot 2 jaar
Startmoment(en)
augustus 2020