Gastheer/gastvrouw op cruiseschip ss Rotterdam

Vind je het leuk om gasten te ontvangen? Wil je dit leren op een unieke locatie? 
Dan is de opleiding Gastheer/gastvrouw op het cruiseschip ss Rotterdam iets voor jou. Je leert hier alle fijne kneepjes van het Horecavak. De opleiding is net even anders ingericht dan andere opleidingen. Zo wordt de opleiding van het begin tot het eind helemaal gegeven op het schip. Het cruiseschip ss Rotterdam vaart niet meer. Het schip is nu een vergader- en feestlocatie met verschillende restaurants.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Gastvrijheid is iets dat je kunt leren. Je leert het mensen naar hun zin te maken tijdens allerlei gelegenheden. Tijdens de opleiding leer je hoe je de gasten in verschillende situaties op een passende manier ontvangt. Je leert welke drank bij welk gerecht past en je leert op de juiste manier uitserveren. Ook leer je wat er achter de schermen bij komt kijken. Binnen deze opleiding is de praktijk heel belangrijk.

De opleiding Gastheer/gastvrouw op het cruiseschip ss Rotterdam is anders dan andere opleidingen.
De hele opleiding vindt plaats aan boord van een schip. Je werkt soms ook in de weekenden of vakanties. Op andere momenten haal je dit in en ben je vrij.
De opleiding vindt plaats in de restaurants van WestCord Hotels. WestCord Hotels heeft 257 hotelkamers, twee restaurants en twee (hotel)bars aan boord. Met de juiste begeleiding leer je professioneel in de horeca te werken.

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Ben jij gastvrij en dienstverlenend? Wil je graag in een restaurant of hotel werken? Kies dan voor de opleiding Gastheer/gastvrouw.

Wanneer je gastheer/gastvrouw bent, kun je gasten op een professionele manier ontvangen. Je bent het gezicht van het restaurant of het horecabedrijf. Je begeleidt de gasten vanaf het moment van binnenkomst tot aan hun vertrek. Je zorgt dat mensen zich welkom voelen en genieten van hun bezoek tijdens een (zakelijke) lunch, een diner of bijvoorbeeld op een grote bruiloft. Je kunt dus goed met mensen omgaan. Je weet alles over de gerechten en drankjes die op de menukaart staan. Je luistert naar de wensen van gasten en je geeft advies. Je zorgt ervoor dat de gasten snel en vriendelijk worden bediend.

Het is jouw taak te zorgen dat de gasten zich thuis voelen en dat je soepel en correct inspeelt op soms onverwachte gebeurtenissen. Ook achter de schermen ben je druk bezig. Je maakt alle glazen schoon, je controleert de drankvoorraad, je sluit een bierfust aan of je maakt de bar schoon. ​Als gastheer/gastvrouw werk je onder een leidinggevende.

Na jouw opleiding kun je als gastheer/gastvrouw werken in een horecabedrijf zoals hotel, restaurant, eetcafé, cateringbedrijf of congrescentrum of bijvoorbeeld op het cruiseschip ss Rotterdam!

 

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een basisberoepsopleiding (niveau 2) starten als je een van de volgende vooropleidingen hebt:

  • diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg, kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
  • diploma mbo niveau 1 (entreeopleiding);
  • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

In de opleiding leer je alle vaardigheden die je nodig hebt als gastheer/gastvrouw. Als gastheer/gastvrouw kun je goed in een team werken. Ook kun je je werkzaamheden goed plannen. Je vindt het belangrijk om je werk goed te doen en een goed resultaat neer te zetten. Je bent servicegericht en houdt rekening met de wensen van de gasten. Ook werk je nauwkeurig en hygiënisch. Je kunt omgaan met stress en voelt je als een vis in het water als het bruisend druk is. Je houdt ervan om op wisselende tijdstippen te werken en volgt scholingen om je vakkennis te vergroten.
Als je denkt dat je deze vaardigheden hebt, kun je na jouw opleiding als gediplomeerd gastheer/gastvrouw aan de slag.
 

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het cursusjaar 2017/2018.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1137,-.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Boeken en leermiddelen
Tijdens je opleiding gebruik je boeken en leermiddelen. Zo heb je (werk)kleding nodig om tijdens je stage of op school te dragen. Voor je aan de opleiding Gastheer/gastvrouw begint, wordt aangegeven welke boeken en leermiddelen je nodig hebt. Je bent verplicht om de aangegeven boeken en leermiddelen te kopen.

Extra’s
Naast het standaardprogramma worden er tijdens de opleiding Gastheer/gastvrouw extra mogelijkheden geboden. Denk aan schoolreizen en projecten. Wanneer je aan deze activiteiten deelneemt, zijn daar kosten aan verbonden. De activiteiten zijn niet verplicht. Ook zonder deze activiteiten kun je jouw opleiding afronden.

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake-activiteiten. Je bent verplicht om mee te doen met de intake-activiteiten.
Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
  • je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
  • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteiten.

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van je eerste keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van je eerste keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Daarnaast heb je een sollicitatiegesprek met medewerkers van WestCord Hotel. Zij bekijken of je ook geschikt bent voor een stageplek op het schip. Wanneer je door Albeda Horecacollege en WestCord Hotels wordt goedgekeurd zit je goed. Vanaf dat moment kun je aan de opleiding beginnen.

 

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Wanneer je op het cruiseschip ss Rotterdam start, ben je een echte medewerker. Je kunt alle dagen van de week worden ingeroosterd, behalve op maandag. Op maandag ga je naar school. Twee weken van tevoren ontvang je een werkrooster. Het rooster bestaat uit twee dagen les en twee dagen werk. We zorgen dat je genoeg vrije tijd overhoudt.

Tijdens de bol-opleiding ontvang je geen stagevergoeding. Wel krijg je jouw deel uit de fooienpot.

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Met het diploma Gastheer/gastvrouw op het ss Rotterdam kun je doorstromen. Bijvoorbeeld naar de niveau 3-opleiding: Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw. Deze opleiding kun je ook volgen op het ss Rotterdam.

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Zoek je net even wat anders?
Kijk ook eens bij Kok niveau 2 of Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw.

 

Vragen

Vragen

Heb je vragen over deze opleiding?
Onder het kopje 'Vragen of opmerkingen' kun je je vraag stellen aan de contactpersoon van deze opleiding per locatie.
Je kunt je vraag ook stellen via horecatoerisme@albeda.nl.

Voor algemene vragen kun je ook contact opnemen met het Studie info punt.

Meelopen/proefstuderen

Meelopen/proefstuderen

Heb je interesse om te komen proefstuderen of een dag mee te lopen?
Mail dan naar horecatoerisme@albeda.nl en geef je opleidingsinteresse aan. Wij nemen contact met je op!

Proefstuderen
Zit je in het vierde jaar van het vmbo en heb je interesse in een opleiding? Kom dan proefstuderen!
Samen met andere geïnteresseerden volg je een programma waarbij je uitgebreid kennis maakt met de opleiding. Je ontmoet studenten die de opleiding al volgen en er worden verschillende activiteiten georganiseerd die je kennis laten maken met het beroep in de praktijk. Op deze manier wordt het makkelijker voor je om een keuze te maken.

Meeloopdagen
We bieden aan leerlingen uit het vierde jaar van het vmbo de mogelijkheid om een dagje mee te lopen. Hierbij word je gekoppeld aan een student die de opleiding al volgt. Je ziet en hoort veel tijdens een meeloopdag. Zo kun je beter inschatten of de opleiding echt bij je past.

Opleidingsnieuws

Opleidingsnieuws

Wil je meer weten?

Lees alles in de 4e editie van ons magazine: Samen Bouwen
Of lees de 3e editie: Binden & Boeien

 

Aanmelden

Crebo
25168
Niveau
2
Traject
bol
Duur bol
1,5 tot 2 jaar
Startmoment(en)
  • augustus 2018