"Ik hou ervan om voor mensen te koken."

Student: Claudia Post
Leeftijd: 20 jaar
Woonplaats: ’s-Gravenzande
Leerjaar: 1

Leslocatie: De Vloot, Maassluis

Welke opleiding volg je?

Ik volg de opleiding Zelfstandig Werkend Kok.

Waarom deze opleiding?

Op de middelbare school wilde ik al kok worden. Helaas zakte ik voor Nederlands en Engels. Toen heb ik eerst de opleiding Horeca-assistent gedaan. Hierna heb ik de opleiding Facilitair Medewerker gevolgd op het Albeda College Maassluis. Omdat mijn ambitie om kok te worden hoog is, volg ik nu de opleiding Zelfstandig Werkend Kok.

Waarom heb je gekozen voor de locatie Maassluis?

Ik heb voor de locatie Maassluis gekozen omdat het met openbaar vervoer makkelijk te bereiken is. Ik vind het ook fijn dat de school klein is. ‘Klein maar fijn, zeggen ze dan’. Na een tijdje ken je alle docenten en de meerderheid van de studenten al.

Wat vind je leuk aan de school?

Het is een kleine, gezellige school. Er worden veel activiteiten georganiseerd die met de opleiding te maken hebben.

Wat zou je graag anders zien op het Albeda College Maassluis?

Eigenlijk niks. Alles is hier goed geregeld en leuk georganiseerd. Ik ben gewoon erg tevreden over het Albeda College Maassluis.

Wat is je allerleukste ervaring op school of tijdens je stage?

Ik hou ervan om voor mensen te koken. Het leukste is dan natuurlijk als mensen tevreden zijn en zeggen dat ze het eten erg lekker vonden. Daar doe je het uiteindelijk voor.

Wat doe je over tien jaar?

Over tien jaar heb ik mijn diploma en dan werk ik in de horeca. Na mijn opleiding wil ik in verschillende restaurants werken. Misschien ga ik een horecazaak beginnen. Een eigen lunchroom lijkt mij dan erg leuk. Maar eerst ervaring opdoen!

Is de opleiding wat je ervan verwacht had?

Jazeker. Ik had verwacht dat er veel praktijk zou zijn. Dat klopt! Een dag theorie, twee dagen praktijk op school en twee dagen stage. Je leert in het begin alle basisregels en kooktechnieken en van lieverlee steeds meer. In de praktijk leer je het meeste.

Sluit de opleiding goed aan bij je stage? Geef een voorbeeld

De opleiding sluit goed aan. Tijdens mijn stage werk ik in een lunchroom. Soms kun je er ook terecht voor diner. Wat ik op school leer, zie ik terug bij mijn stageopdrachten. Mijn stagebedrijf is best klein. Als ik in een groot bedrijf stage wil lopen, moet ik eerst meer ervaring opdoen. Dat kan natuurlijk bij restaurant ‘Proeflokaal’’ in onze school.

Stel dat jij één dag docent mag zijn, wat zou je dan doen?

Als ik één dag docent mag zijn, herhaal ik met alle studenten de basistechnieken. Daarnaast ga ik met alle studenten op excursie naar verschillende horecabedrijven zoals: restaurants, cafeetjes en lunchrooms.

Heb je een tip voor de school?

Meer stopcontacten aanleggen in de lokalen.

Bijna alle studenten maken gebruik van een laptop. Tijdens de les gebeurt het weleens dat er niet genoeg stopcontacten zijn om de laptops op te laden. Soms veroorzaakt dit een verstoring van de les. Hopelijk wordt dit probleem opgelost.