Heldenbrigade

Op 6 oktober 2016 wonnen docenten van het Albeda Startcollege van onderwijswethouder Hugo de Jonge een cheque van 8.000 euro bij een wedstrijd met als titel ‘Wat als Rotterdamse leraren het voor het zeggen hebben?’ Zij lanceerden, met een aantal andere Rotterdamse leraren, het idee van een Rotterdamse Heldenbrigade voor het tegengaan van verzuim. De wedstrijd werd georganiseerd door Leraren met Lef in opdracht van de gemeente Rotterdam.

Docenten van het Albeda Startcollege hebben daarom bedacht dat er bij regelmatige afwezigheid en te laat komen, een bekende en/of deskundige Rotterdammer (niet de docent) met zeer goede sociale kwaliteiten bij de student langsgaat. Zijn voorkomen, manier van praten en het contact dat hij met de studenten krijgt is indrukwekkend. In plaats van een straf, krijgt de student bijvoorbeeld een verwendag. Op deze dag gaan ze samen op pad: sporten, een filmpje, broodje eten of iets anders. Het is een dag waarop er ook gesprekken worden gevoerd over de toekomst, het gedrag en ervaringen. Aandacht en liefde wordt verbonden met reflectie en inzicht. En het werkt. De leerlingen komen weer naar school!

Film
Bekijk hier een filmpje om te zien hoe het in de praktijk werkt.

Denkt u met ons mee?
Realiseer met ons een pool van bekende en/of deskundige Rotterdammers, die door het onderwijs kunnen worden ingezet! U kunt contact opnemen met onderstaande contactpersonen.

Downloads