Manager retail

Is het jouw droom om je eigen winkel te hebben? Vind jij het leuk om mensen aan te sturen? Zie jij het als een uitdaging om de omzet van jouw filiaal te verhogen? Dan zit je bij onze opleiding Manager retail helemaal op je plek! De opleiding leidt je op tot filiaalmanager. In die functie ben je verantwoordelijk voor jouw filiaal van een winkelketen. Zie jij jezelf al als leidinggevende in de retail? Kies dan voor de opleiding Manager retail.

 

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Als manager retail ben je verantwoordelijk voor het verkoopbeleid en de omzet van jouw filiaal. Je werkt dus meestal in de winkel zelf en daar heb je als leidinggevende een verantwoordelijke taak. Je voert het beleid over het filiaal, je moet ervoor zorgen dat de winkel er netjes en opgeruimd uitziet en je geeft leiding aan je collega’s. Leiding geven is belangrijk, dus wordt daar in de opleiding Manager retail veel aandacht aan besteed. Je moet aan het hoofdkantoor verantwoording afleggen over de omzet van jouw filiaal. Daarom krijg je ook vakken als management, commerciële economie, bedrijfseconomie en recht. Tenslotte krijg je de standaardvakken Engels, Nederlands, loopbaan & burgerschap, rekenen, commerciële presentatie en (indien mogelijk) sport. In je opleiding is er veel aandacht voor alle onderdelen van de detailhandel. De vaktheorie krijg je van de docent of via diverse (digitale) leermiddelen.

Gemeenschappelijk economisch jaar
Alle eerstejaars studenten van de richtingen Marketing & Communicatie, Retail, Internationale groothandel of Commerciële logistiek volgen in het eerste jaar voor 70 procent hetzelfde programma in het zogenaamde gemeenschappelijk economisch jaar. Klik hier voor meer informatie.

Praktijkervaring
Wanneer je kiest voor de bol-opleiding, volg je de meeste lessen op school. Je werkt regelmatig mee aan activiteiten en projecten in en buiten de school. Ook zijn er projecten waarin je zelfstandig opdrachten met klasgenoten uitvoert. Daarnaast loop je bepaalde periodes stage. Tijdens je stage leer je alle vaardigheden die nodig zijn voor een manager retail. Omdat wij heel Rotterdam-Rijnmond als leslocatie zien, zul je naast je stage ook meewerken aan echte opdrachten voor het bedrijfsleven.

Persoonlijke begeleiding
Persoonlijke begeleiding vinden we heel belangrijk tijdens je opleiding. Daarom zijn er mentorlessen en persoonlijke gesprekken. Als je tegen problemen aanloopt, kun je deze hier bespreken. Dat kunnen problemen zijn met je opleiding of problemen op het gebied van huisvesting of schulden.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Na de opleiding Manager retail kun je aan de slag als filiaalhouder of als manager op een afdeling food of non-food bij een klein-, midden- of grootwinkelbedrijf.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een middenkaderopleiding (niveau 4) starten als je een van volgende vooropleidingen hebt:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
  • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
  • diploma mbo niveau 3 (vakopleiding);
  • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.
Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Als manager retail heb je een veelzijdige en verantwoordelijke baan. Je bent verantwoordelijk voor alles wat er in jouw filiaal gebeurt. Daarnaast geef je leiding aan je medewerkers, dus je bent goed in het motiveren van mensen. Het is belangrijk dat zij net zo gemotiveerd zijn als jij. Je zorgt voor een nette en verzorgde uitstraling van de winkel. Je krijgt ook te maken met klanten, dus je bent klantgericht, representatief en sociaal vaardig. Je hebt een commerciële en professionele instelling, je bent servicegevoelig en je vindt dienstverlening aan de klant belangrijk. Je bent een geboren ondernemer en je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Een belangrijke taak is het verhogen van de omzet, dus je kunt ook goed met bedragen en cijfers omgaan. Ten slotte spring je bij als het nodig is, bijvoorbeeld als het erg druk is in de winkel.

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2021/2022.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 608,- (in plaats van € 1216,-).
Het ministerie van Onderwijs (OCW) heeft vanwege de coronacrisis het lesgeld voor het studiejaar 2021-2022 eenmalig met 50% verlaagd. 

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 460 euro aan boeken.

Binnen de opleiding volg je ook een aantal keuzedelen.  De kosten voor de leermiddelen van de keuzedelen variëren van 0 euro tot 40 euro per keuzedeel.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
    je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
  • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Sluit

Rotterdam-Rijnmond als leslocatie

Rotterdam-Rijnmond als leslocatie

Albeda College Economie & Ondernemen vindt dat heel Rotterdam-Rijnmond haar leslocatie is. Via verschillende leerwerkplaatsen verspreid door de gehele regio voeren we opdrachten uit voor bedrijven en organisaties. Zo doen we mee aan de Sociaal Ondernemen Challenge. Lees hier meer over alle initiatieven waarbij wij samenwerken met het bedrijfsleven.

Stage
Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een erkend leerbedrijf. Kijk voor een lijst van erkende leerbedrijven op de website  www.leerbanenmarkt.nl (voor bbl-studenten) of op www.stagemarkt.nl (voor bol-studenten).

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Doorstroomprogramma mbo-hbo
Overweeg je een economische hbo-studie te gaan doen na je mbo? Dan kun je kiezen voor extra begeleiding bij het maken van de overstap naar het hbo: het doorstroomprogramma mbo-hbo. Dit is een samenwerking tussen de Rotterdamse scholen in het mbo en hbo: Zadkine, Albeda, STC Group, Hogeschool Inholland en Hogeschool Rotterdam. Het doorstroomprogramma is erop gericht om jouw kansen op het succesvol doorlopen van je hbo-studie te vergroten. Dit kun je al aan het eind van mbo jaar 2 doen door middel van een ontwikkelassessment, in mbo jaar 3 door het volgen van het keuzedeel ‘voorbereiding hbo’ en tijdens je eerste jaar in het hbo met extra begeleiding.

Wil je weten of het doorstroomprogramma mbo-hbo iets voor jou is? Kijk dan op doorstroomprogrammarotterdam.nl voor meer info.

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Zoek jij een andere opleiding in de wereld van de verkoop? Kijk dan ook eens naar de opleiding Ondernemer retail.

Sluit

Aanmelden

Crebo
25162
Niveau
4
Traject
bol
Duur bol
3 jaar
Startmoment(en)
februari 2022, augustus 2022