Klantmedewerker bancaire diensten

Een bank, tussenpersoon of verzekeringsmaatschappij: jij ziet jezelf wel je mannetje staan in de financiële sector. Klantgerichtheid en een commerciële instelling zijn belangrijke eigenschappen als je aan de slag wilt als klantmedewerker bancaire diensten. Lijkt het je leuk om mensen te adviseren over financiële producten, zoals verzekeringen, hypotheken en leningen? Vind je het een uitdaging om een match te maken tussen wat de klant zoekt en het aanbod aan financiële producten? Dan is de opleiding Klantmedewerker bancaire diensten echt iets voor jou!

Excellentietraject
Als je ambities hebt in de bancaire sector dan zit je bij Albeda goed! De opleiding Klantmedewerker bancaire diensten werkt namelijk samen met Welten. Dat is een detacheringsbureau voor de financiële sector. Studenten die daarvoor in aanmerking komen, krijgen de mogelijkheid een excellentietraject te volgen bij dit bureau waarbij je begeleid wordt naar een mooie carrière in het bank- en/of verzekeringswezen!

Bekijk hier de film over de opleiding.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Als klantmedewerker bancaire diensten werk je bij een bank of verzekeringsmaatschappij en help je de klant om een keuze te maken in het grote aanbod van financiële producten, zoals een verzekering of een persoonlijke lening. Je geeft advies over de financiële producten die aansluiten bij de wensen van de klant. Communicatieve vaardigheden zijn dan ook een belangrijk deel van de opleiding Klantmedewerker bancaire diensten. Daarnaast krijg je vakken als assurantieleer, bankleer en kredietverstrekking. Ook krijg je vakken als Nederlands, Engels, bedrijfsadministratie en recht. Om als klantmedewerker bancaire diensten te mogen werken, moet je een aantal verplichte examens doen in het kader van de Wet op het financieel toezicht. Hiervoor volg je de modules wet financieel toezicht, schade particulieren en consumentenkrediet.

Praktijkervaring
We bereiden je voor op je toekomstige werkomgeving door verschillende werkvormen. Zo heb je ook les buiten de klas en oefen je in een simulatie-omgeving: een virtuele omgeving alsof je echt bij een bank bent. De eerste twee jaar duurt de stage 12 weken en in het derde jaar loop je 20 weken stage. Zo leer je werken in een professionele werkomgeving. Omdat wij heel Rotterdam-Rijnmond als leslocatie zien, zul je naast je stage ook meewerken aan echte opdrachten voor het bedrijfsleven. Lees daar hier meer over.

Excellentietraject Welten
Albeda werkt samen met bureau Welten; een detacheringsbureau voor de financiële sector. Studenten die in aanmerking komen, worden begeleid naar een mooie carrière in het bank- en/of verzekeringswezen. Welten regelt betaalde stages bij haar klanten; zo bouw je tijdens je studie een netwerk op en maak je kennis met verschillende werkgevers. Welten financiert en begeleidt je naar de wft-examens. Na het behalen van je mbo-diploma krijg je de gelegenheid om een betaalde baan te combineren met een door Welten gefinancierde hbo-opleiding. Heb jij ambities? Waar wacht je nog op!

Persoonlijke begeleiding
Er wordt veel aandacht aan persoonlijke begeleiding besteed. Hiervoor worden mentorlessen en persoonlijke gesprekken ingepland.

Wat kan ik hiermee worden

Wat kan ik hiermee worden

Na de opleiding Klantmedewerker bancaire diensten kun je gaan werken bij een assurantietussenpersoon, een bank of een verzekeringsmaatschappij. Naast je werk als adviseur, verzorg je de administratieve afhandeling van de financiële producten die je aan de klanten verkoopt. Je beantwoordt vragen van klanten en lost klachten op. Als het nodig is, doe je marktonderzoek en klanttevredenheidsonderzoek. Je handelt schadeclaims af en beoordeelt aanvragen voor verzekeringen.

Indien je in aanmerking komt voor het excellentietraject krijg je, na het behalen van je diploma de mogelijkheid om een betaalde baan te combineren met een door Welten gefinancierde hbo-opleiding. Hiermee kun je je carrièrekansen binnen de financiële sector vergroten.  

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een middenkaderopleiding (niveau 4) starten als je een van volgende vooropleidingen hebt:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
  • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
  • diploma mbo niveau 3 (vakopleiding);
  • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Welke vaardigheden moet je hebben

Welke vaardigheden moet je hebben

Als klantmedewerker bancaire diensten heb je goede communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk. Voor klanten ben jij immers het eerste aanspreekpunt bij een bank, bij een verzekeringsmaatschappij of bij een assurantietussenpersoon. Je bent representatief en luistert goed naar de wensen van je klanten. Ook is het belangrijk dat je zorgvuldig en nauwkeurig kan werken. Je vindt het leuk om commercieel te denken. Zo denk je met de klant mee en luistert goed naar wat zijn wensen zijn. Daarbij zoek jij het beste financiële product uit.

Verder is het belangrijk dat je betrouwbaar bent. Je krijgt immers te maken met vertrouwelijke gegevens van klanten, zoals informatie over hun inkomen. Die informatie is bij jou in veilige handen.

Tot slot kan je goed samenwerken. Je werkt heel precies en je kunt goed met cijfers omgaan. In de bancaire- en verzekeringswereld is er sprake van wetgeving, dus daarvan moet je goed op de hoogte zijn, zodat je de wetten goed kunt toepassen in je werk.

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het cursusjaar 2019/2020.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1168,-.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 350 euro aan boeken en licenties.

Vrijwillige kosten
Om deel te kunnen nemen aan de talenreis naar Keulen of China betaal je variërend van 50 euro tot 1.000 euro. Daarnaast betaal je voor de wft-examens 3 x 110 euro.

Binnen de opleiding volg je ook een aantal keuzedelen. De leermiddelen voor de keuzedelen van deze opleiding zijn kosteloos.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
  • je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
  • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Rotterdam-Rijnmond al leslocatie

Rotterdam-Rijnmond al leslocatie

De opleiding Klantmedewerker bancaire diensten werkt samen met Rotterdamse ondernemers uit de financiële sector, zoals Welten. Je leert immers niet alleen in de klas, het opdoen van ervaring is minstens net zo belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan klanttevredenheidsonderzoeken, marktonderzoek, updaten van de website of het uitvoeren van administratieve handelingen. Ook ga je workshops volgen bij onze samenwerkingspartner Rabobank Rotterdam over bijvoorbeeld het voeren van baliegesprekken, workshops solliciteren door Randstad en ondernemerspresentaties. Reken dus maar op een portie praktijkervaring!

Albeda College Economie & Ondernemen vindt dat heel Rotterdam-Rijnmond haar leslocatie is. In leerwerkplaatsen verspreid over de gehele regio voeren we opdrachten uit voor bedrijven en organisaties. Ook werken we samen met Rabobank Rotterdam in het project Move Your Skills. Lees hier meer over alle initiatieven waarbij wij samenwerken met het bedrijfsleven.

Stage
Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een stagebedrijf. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op stagedocenten.s-bb.nl.

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Doorstroomprogramma mbo-hbo
Overweeg je een economische hbo-studie te gaan doen na je mbo? Dan kun je kiezen voor extra begeleiding bij het maken van de overstap naar het hbo: het doorstroomprogramma mbo-hbo. Dit is een samenwerking tussen de Rotterdamse scholen in het mbo en hbo: Zadkine, Albeda, STC Group, Hogeschool Inholland en Hogeschool Rotterdam. Het doorstroomprogramma is erop gericht om jouw kansen op het succesvol doorlopen van je hbo-studie te vergroten. Dit kun je al aan het eind van mbo jaar 2 doen door middel van een ontwikkelassessment, in mbo jaar 3 door het volgen van het keuzedeel ‘studeren in het hbo’ en tijdens je eerste jaar in het hbo met extra begeleiding.

Wil je weten of het doorstroomprogramma mbo-hbo iets voor jou is? Kijk dan op doorstroomprogrammarotterdam.nl voor meer info.

Excellentietraject Welten
Wil jij carrière maken in de financiële sector en ben je ambitieus? Indien je in aanmerking komt voor het excellentietraject krijg je, na het behalen van je diploma de mogelijkheid om een betaalde baan te combineren met een door Welten gefinancierde hbo-opleiding.

Door onderzoek weten we dat circa 25% van de gediplomeerden na de opleiding Klantmedewerker bancaire diensten gaat werken bij een financieel dienstverlener. 75% studeert verder in de richtingen Vastgoed & makelaardij en Financial services management. Andere vervolgopleidingen zijn uiteraard ook mogelijk.

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Wil je niet werken als klantmedewerker bancaire diensten en zoek je een andere opleiding in de wereld van de internationale handel of een andere commerciële opleiding? Kijk dan ook eens naar deze opleidingen op niveau 4:

- Assistent-manager internationale handel
- Medewerker marketing & communicatie
- Medewerker evenementenorganisatie
- Junior accountmanager
- Commercieel medewerker

Als je er na het eerste jaar achter komt dat de opleiding Klantmedewerker bancaire diensten toch niet bij je past, dan kun je overstappen naar het tweede leerjaar van één van deze verwante opleidingen.

Aanmelden

Crebo
25544
Niveau
4
Traject
bol
Duur bol
3 jaar
Startmoment(en)
augustus 2020

Aanmelden voor deze opleiding voor september 2020 is helaas niet meer mogelijk.