mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Jonge man en vrouw kijken naar computerscherm
Jonge vrouw belt
Vertrekhal luchthaven met mensen
Luchthaven Rotterdam The Hague Airport

Facilitair leidinggevende luchthaven

Over de opleiding
Heb je de ambitie om leiding te geven in een levendige omgeving waar gastvrijheid, communicatie en instructies geven een belangrijke rol speelt? Dan is de opleiding Facilitair leidinggevende luchthaven echt iets voor jou. De opleiding bereid je voor op een veelzijdige baan binnen de luchtvaart, maar biedt ook uitstekende kansen in andere sectoren zoals facilitair werk bij havens, hotels, in de catering of zorg.

Bekijk ook de film over werken & leren op Rotterdam The Hague Airport als Facilitair leidinggevende luchthaven.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Tijdens de opleiding leer je door een ontwikkelingsgerichte aanpak wat je moet kennen en kunnen voor uitvoerend én leidinggevend werk in facilitaire diensten binnen en buiten de luchtvaartsector. Bijvoorbeeld over catering, ondersteuning van bijeenkomsten & evenementen, voorraadbeheer & logistiek, huisvesting & inrichting, onderhoud & beheer, veiligheid, financieel en algemeen management & leidinggeven. Je volgt ook vakken zoals Nederlands, rekenen, Engels en loopbaan & burgerschap. Tijdens de opleiding werk je aan verschillende ‘levensechte’ projecten, waarbij je samenwerkt en het vak leert van mensen uit de praktijk. Het bedrijfsleven in de omgeving is vaak jouw opdrachtgever.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Welkom in de wereld van vakmensen die servicegericht en opmerkzaam zijn. Van plannen en organiseren. Een wereld van vakmensen en bevlogenheid waar alles draait om gastvrijheid en de beleving van de klant. De wereld van hospitality! Binnen de facilitaire wereld weet je alles over het verlenen van service, hoe je gebouwen onderhoudt en schoonmaakt en hoe je het magazijn en de voorraad beheert. Als facilitair leidinggevende luchthaven ben je een echte allrounder. Je hebt verschillende taken en werkzaamheden binnen het bedrijf waar je werkt. Daarom is het erg belangrijk dat je snel kunt schakelen tussen je werkzaamheden. Je bent overal in en om het gebouw werkzaam. Je geeft leiding aan een team en je coördineert de werkzaamheden. Je houdt je bezig met managementtaken zoals het coördineren en organiseren van de ontvangst van gasten, de schoonmaak, de catering en receptiewerkzaamheden. Daarnaast organiseer je evenementen, maar houd je je ook bezig met personeelsbezetting en financiële zaken.

Je kunt op veel verschillende plekken aan het werk, bijvoorbeeld op de luchthaven, in de luchtvaart, maar ook bij havens, hotels, in de catering, zorginstellingen, ziekenhuizen, scholen, recreatieverblijven, grote kantoren, stadions, concertzalen en evenementenorganisaties.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een middenkaderopleiding (niveau 4) starten als je een van de volgende vooropleidingen hebt:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
  • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
  • diploma mbo niveau 3 (vakopleiding);
  • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.
Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Je wordt opgeleid voor een leidinggevende functie binnen de facilitaire dienst. Je wordt (mede) verantwoordelijk voor de uitvoering van de werkzaamheden. Je stuurt de facilitair medewerkers aan, zorgt voor een goede planning, lost problemen op. Dankzij jouw inzet loopt alles in en om het gebouw op rolletjes. Daarvoor moet je wel wat in huis hebben. Je hebt een brede kennis van zaken, kunt goed organiseren en mensen enthousiast maken voor hun werk. Je bent flexibel, dienstverlenend en in staat om belangen af te wegen.

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2022/2023.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1239,-.

Ben je 18+ of word je binnenkort 18? Dan kun je studiefinanciering, een studentenreisproduct en misschien een aanvullende beurs krijgen.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 775 euro aan kleding en boeken.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
    je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
  • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Sluit

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Je loopt verschillende stages tijdens je opleiding. Vaak ontvang je hiervoor geen stagevergoeding.
Tijdens een stage doe je werkervaring op. Bij de opleiding Facilitair leidinggevende luchthaven ben je zelf verantwoordelijk voor het vinden van een stage.

Kijk voor een overzicht van erkende leerbedrijven op: stagemarkt.nl.

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Met dit diploma kun je doorstromen naar hbo-opleidingen zoals Facility management en Personeelsmanagement.

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Past de opleiding Facilitair leidinggevende luchthaven toch niet helemaal bij je? Kijk dan eens bij deze opleidingen:

Sluit

Aanmelden

Crebo
25608
Niveau
niveau 4
Traject
bol
Duur bol
3 jaar
Startmoment(en)
augustus
Opleidingstype
Mbo