Facilitair Leidinggevende

Heb je de ambitie om leiding te geven? Kun jij uitstekend communiceren en instructies geven? Dan is de opleiding Facilitair leidinggevende echt iets voor jou. De opleiding bereidt je voor op een veelzijdige baan en geeft je uitstekende kansen binnen het bedrijfsleven. Je kunt bijvoorbeeld aan het werk bij havens, hotels, in de catering of zorg.

In 2020/2021 gaat deze opleiding verhuizen naar de nieuwe Albeda-locatie op Rotterdam The Hague Airport.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Tijdens de opleiding leer je alles wat je moet weten en kunnen voor uitvoerend en leidinggevend werk in facilitaire diensten van organisaties. Bijvoorbeeld over catering, ondersteuning van bijeenkomsten & evenementen, voorraadbeheer & logistiek, verzorging, onderhoud aan gebouwen en apparatuur, financieel en algemeen management & leidinggeven. Je volgt ook vakken zoals Nederlands, rekenen, Engels en loopbaan & burgerschap. Tijdens de opleiding werk je aan verschillende ‘levensechte’ projecten, waarbij je samenwerkt en het vak leert van mensen uit het bedrijfsleven. Het bedrijfsleven is jouw opdrachtgever. Daarnaast leer je alles over de dagelijkse praktijk van het cateringvak in ons eigen leerbedrijf.

Bedrijven als Facilicom/GOM (facilitaire diensten), Cormet (catering) en een aantal zorginstellingen, waaronder het Maasstad Ziekenhuis en Careyn, zijn verbonden aan de opleiding. Zo zorgen we dat het lesprogramma goed aansluit op de actualiteiten in jouw vakgebied. Je bent hierdoor goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het bedrijfsleven.

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Welkom in de wereld van vakmensen die servicegericht en opmerkzaam zijn. Van plannen en organiseren. Een wereld van vakmensen en bevlogenheid waar alles draait om gastvrijheid en de beleving van de klant. De wereld van hospitality! Binnen de facilitaire wereld weet je alles over het verlenen van service, hoe je gebouwen onderhoudt en schoonmaakt en hoe je het magazijn en de voorraad beheert. Jij laat een organisatie ‘draaien’ door de huishoudelijke zaken op orde te hebben. Als facilitair medewerker ben je een echte allrounder. Je hebt verschillende taken en werkzaamheden binnen het bedrijf waar je werkt. Daarom is het erg belangrijk dat je snel kunt schakelen tussen je werkzaamheden. Je bent overal in en om het gebouw werkzaam. Je geeft leiding aan een team of je coördineert de werkzaamheden. Je houdt je bezig met onderhoudstaken, de ontvangst van gasten, de schoonmaak, de catering en receptiewerkzaamheden. Daarnaast organiseer je ook nog evenementen.

Je kunt op veel verschillende plekken aan het werk. Bijvoorbeeld bij verzorgingsinstellingen, ziekenhuizen, scholen, recreatieverblijven of grote kantoren.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een middenkaderopleiding (niveau 4) starten als je een van volgende vooropleidingen hebt:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
  • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
  • diploma mbo niveau 3 (vakopleiding);
  • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Je wordt opgeleid voor een leidinggevende functie binnen de facilitaire dienst. Je wordt (mede) verantwoordelijk voor de uitvoering van de werkzaamheden. Je stuurt de facilitair medewerkers aan, zorgt voor een goede planning, lost problemen op. Dankzij jouw inzet loopt alles in en om het gebouw op rolletjes. Daarvoor moet je wel wat in huis hebben. Je hebt een brede kennis van zaken, kunt goed organiseren en mensen enthousiast maken voor hun werk. Je bent flexibel, dienstverlenend en in staat om belangen af te wegen.

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het cursusjaar 2019/2020.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1168,-.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 340 euro aan kleding en boeken.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen.
Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af.

Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
  • je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
  • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Je loopt verschillende stages tijdens je opleiding. Vaak ontvang je hiervoor geen stagevergoeding.
Tijdens een stage doe je werkervaring op. Bij de opleiding Facilitair leidinggevende ben je zelf verantwoordelijk voor het vinden van een stage.

Kijk voor een overzicht van erkende leerbedrijven op: stagedocenten.s-bb.nl

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Met dit diploma kun je doorstromen naar hbo-opleidingen zoals Facility management en Personeelsmanagement.

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Past de opleiding Facilitair leidinggevende toch niet helemaal bij je? Kijk dan eens bij deze opleidingen:

Aanmelden

Crebo
25608
Niveau
4
Traject
bol
Duur bol
3 jaar
Startmoment(en)
februari 2020, augustus 2020