Facilitair Leidinggevende

Heb je de ambitie om leiding te geven in een omgeving waar gastvrijheid, communicatie en instructies geven een belangrijke rol speelt? Als facilitair leidinggevende coördineer/organiseer je de facilitaire dienstverlening, cateringbeheer, gebouwenbeheer.
Jij zorgt ervoor dat de medewerkers hun werk zo goed mogelijk en op de juiste manier uitvoeren. Zo leer je hoe je het beste leiding kunt geven en alle aspecten op gebied van een facilitair bedrijf kunt managen.
Je werk is nooit saai en je maakt iedere dag iets anders mee. Je bent goed in plannen en organiseren, bevlogen en alert. Gastvrijheid en flexibiliteit staan bij jou voorop.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Tijdens de opleiding leer je door een ontwikkelingsgerichte aanpak wat je moet kennen en kunnen voor uitvoerend én leidinggevend werk in de facilitaire diensten binnen  organisaties. Bijvoorbeeld over catering, ondersteuning van bijeenkomsten & evenementen, voorraadbeheer & logistiek, huisvesting & inrichting, onderhoud & beheer, veiligheid, financieel en algemeen management & leidinggeven. Je volgt ook vakken zoals Nederlands, rekenen, Engels en loopbaan & burgerschap. Tijdens de opleiding is er een duidelijke koppeling tussen je eigen werkzaamheden en de vakken die worden aangeboden. Je eigen werkomgeving is tevens je leerplek. Met keuzedelen kan je ook een eigen invulling aan je opleiding geven.

Om deze bbl-opleiding te kunnen volgen, heb je een werkplek nodig bij een erkend leerbedrijf waar je minimaal 20-24 uur per week werkt. Je gaat 1 dag per week naar school.

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

De opleiding bereid je voor op een veelzijdige (leidinggevende) baan binnen de facilitaire dienst in verschillende bedrijven, zoals kantoren, havens, hotels, sportcomplexen, recreatiebedrijven, in de catering of zorg.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een middenkaderopleiding (niveau 4) starten als je een van volgende vooropleidingen hebt:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
  • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
  • diploma mbo niveau 3 (vakopleiding);
  • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Om een bbl-opleiding te kunnen volgen, heb je een arbeidsovereenkomst/bpv-overeenkomst nodig met een erkend leerbedrijf. De werkzaamheden die je bij dat leerbedrijf kunt doen, moeten overeenkomen met het niveau en de inhoud van de opleiding. Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een erkend leerbedrijf. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op  www.leerbanenmarkt.nl.

Uiteraard is het ook mogelijk om als bedrijf een groep aan te melden voor deze opleiding. Het lesmateriaal kan aan de bedrijfssituatie aangepast worden. 

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Je wordt opgeleid voor een leidinggevende functie binnen de facilitaire dienst. Je wordt (mede) verantwoordelijk voor de uitvoering van de werkzaamheden. Je stuurt de facilitair medewerkers aan, zorgt voor een goede planning en je lost problemen op. Dankzij jouw inzet loopt alles in en om het gebouw op rolletjes. Daarvoor moet je wel wat in huis hebben.  Je geeft het goede voorbeeld en hebt een dienstverlenende instelling. Je bent een echte planner en organisator. Je bent flexibel, dienstverlenend en in staat om belangen af te wegen.

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het cursusgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het cursusjaar 2019/2020.

Kosten bbl jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen cursusgeld.

Kosten bbl ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het cursusgeld € 588,-.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten:
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 250 euro aan boeken.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
  • je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
  • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Om deze bbl-opleiding te kunnen volgen, heb je een werkplek nodig bij een erkend leerbedrijf waar je minimaal 20-24 uur per week werkt. Hiervoor kun je kijken op stagemarkt.nl.

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Met dit diploma kun je doorstromen naar alle hbo-opleidingen zoals Facility management en Personeelsmanagement.

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Aanmelden

Crebo
25608
Niveau
4
Traject
bbl
Duur bbl
1 tot 2 jaar
Startmoment(en)
februari 2021