Dienstverlening facilitair medewerker

Vind je het leuk om met mensen te werken? Voel je goed aan wat mensen nodig hebben? Ben je zorgzaam en gastvrij? Ben je graag praktisch bezig en hou je van afwisseling? Dan is de opleiding Dienstverlening facilitair medewerker echt iets voor jou. De opleiding is veelzijdig en biedt je de kans op een diploma waar je veel kanten mee op kunt.

Bekijk de film over dienstverlening.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

In deze opleiding ben je het grootste deel van de week op school. Daarnaast ga je in de praktijk aan de slag in je stage. De opleiding bestaat uit een basisdeel met een oriëntatiefase, een profieldeel en twee keuzedelen.

De dienstverlening is een veelzijdige sector waar je verschillende kanten mee op kunt. Daarom maak je tijdens het eerste deel van de opleiding kennis met drie werkomgevingen:

  • Helpende zorg en welzijn
  • Facilitaire dienstverlening
  • Sport en recreatie

Je begint met kennis en vaardigheden die je kunt toepassen bij alle drie de werkomgevingen.

In het profieldeel facilitair ga je drie dagen per week naar school. Op school volg je theorie- en praktijklessen. De eerste twintig weken van deze opleiding leer je van alles. Je kunt als medewerker facilitaire dienstverlening helpen bij de begeleiding van activiteiten en ruimtes gebruiksklaar maken, gebouwen beheren, gasten ontvangen en veel meer. De opleiding is waardevol omdat je jouw vaardigheden bij allerlei bedrijven kunt gebruiken. Naast de beroepsgerichte vakken krijg je de vakken Nederlands, rekenen, sport & spel en loopbaan & burgerschap.

Tijdens de opleiding volg je keuzedelen. De keuzedelen helpen je om kennis te verbreden en te verdiepen. Dat maakt het makkelijker om werk te vinden of om door te leren op niveau 3.

Tijdens de opleiding Dienstverlening facilitair maak je kennis met de praktijk en loop je stage. Dit noemen we beroepspraktijkvorming (bpv). We werken samen met allerlei organisatie zoals het Maasstad ziekenhuis, Cormet catering, Facilicom/GOM en het facilitair bedrijf van Albeda.

Je studieloopbaanbegeleider (slb'er) ondersteunt je bij het volgen van de opleiding en geeft je advies over toekomstplannen, bijvoorbeeld een eventuele vervolgstudie.

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Binnen de facilitaire wereld weet je alles over het verlenen van service, hoe je gebouwen onderhoudt en schoonmaakt en hoe je het magazijn en de voorraad beheert. Jij laat een organisatie ‘draaien’ door de huishoudelijke zaken op orde te hebben. Als facilitair medewerker ben je een echte allrounder. Je hebt verschillende taken en werkzaamheden binnen het bedrijf waar je werkt. Daarom is het erg belangrijk dat je snel kunt schakelen tussen je werkzaamheden. Je bent overal in en om het gebouw werkzaam. Je houdt je bezig met onderhoudstaken, de ontvangst van gasten, de schoonmaak, de catering en receptiewerkzaamheden. Daarnaast organiseer je ook nog evenementen. Kortom: jouw baan is lekker veelzijdig!

Een dienstverlener werkt voor en met mensen. Hij is servicegericht, heeft een open en sociale houding en is breed inzetbaar. Door de opbouw van de opleiding Dienstverlening heb je meer kansen op de arbeidsmarkt en kun je doorleren op niveau 3 of 4 binnen de gekozen werkomgeving of daarbuiten.

Je kunt op veel verschillende plekken aan het werk. Bijvoorbeeld bij verzorgingsinstellingen, ziekenhuizen, scholen, recreatieverblijven of grote kantoren.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een mbo-opleiding op niveau 2 starten als je een van de volgende vooropleidingen hebt:

  • Diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg, kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
  • Overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
  • Ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling;
  • Diploma mbo niveau 1 / Entreeopleiding.

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Als facilitair medewerker is het belangrijk dat je mensen wilt helpen en dat je gastvrij bent. Daarnaast vind je het leuk om samen te werken. Je bent ondernemend, flexibel en stressbestendig. Je leert op welke manier je kunt organiseren en hoe je goed kunt communiceren. Dan kun je jouw werk nog beter uitvoeren!

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het cursusjaar 2017/2018.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1137,-.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Boekengeld en leermiddelen
De aanschaf van boeken en leermiddelen kost ongeveer € 400,-. Voordat je begint met de opleiding krijg je te horen welke boeken en andere zaken je nodig hebt.

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Is dit de juiste opleiding voor jou? ​Meld je dan digitaal aan via de aanmeldbutton op deze pagina.
Je wordt uitgenodigd voor een intake. Je krijgt een persoonlijk gesprek en je doet een computertest. De resultaten zullen met jou besproken worden. Tijdens de intake gaan we na of de opleiding van je keuze goed past bij jouw vooropleiding, jouw ambities en jouw motivatie.

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

De opleiding Dienstverlening facilitair medewerker is voltijds. Je gaat eerst naar school om lessen te volgen. De lessen worden later afgewisseld met stages. Je wordt op school voorbereid op jouw stageperiodes. We werken samen met allerlei organisatie zoals het Maasstad ziekenhuis, Cormet catering, Facilicom/GOM en het facilitair bedrijf van Albeda.

Bij het vinden van een stageplaats krijg je ondersteuning van de opleiding.
 

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Na deze opleiding kun je doorstromen, bijvoorbeeld naar een opleiding op niveau 3 of 4.

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Past het profiel toch niet helemaal bij je, maar wil je wel graag in de dienstverlening werken? Kijk dan eens bij deze opleidingen in de dienstverlening:

Aanmelden

Crebo
25499
Niveau
2
Traject
bol
Duur bol
2 jaar
Startmoment(en)
  • augustus 2017