Assistent verkoop/retail (entree)

De entreeopleiding Assistent verkoop/retail bereidt je voor op het werk in een winkel. Ben je 16 jaar of ouder en heb je geen vmbo-diploma? Wil je wel een vak leren, ervaring opdoen en een diploma halen? Dan is deze opleiding bij Albeda Startcollege misschien iets voor jou. Na deze eenjarige opleiding kun je aan het werk als assistent in een winkel, of je kunt doorleren met een opleiding op niveau 2.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Tijdens de opleiding Assistent verkoop/retail leer je alles wat je nodig hebt om je klanten te helpen. Zo leer je voorraden bij te houden en vakken te vullen. Ook leer je hoe je klanten kunt helpen.

Tijdens je opleiding leer je:

 • Je werk voorbereiden en plannen.
 • Klanten helpen.
 • Rekken en vakken vullen.
 • Producten controleren op kwaliteit of houdbaarheid.

Voortgang
Je houdt je voortgang bij in je eigen portfolio. Zo zie je precies hoe ver je bent met de opleiding. Daarnaast kijken we wat je al kan en wat je nog wilt leren. We leggen je doelen vast in een persoonlijk plan. Zo weet je precies waaraan je gaat werken. Ook ga je stage lopen, zodat je goed voorbereid bent op het werk in een winkel. Stage wordt ook wel bpv (beroepspraktijkvorming) genoemd.

Op school krijg je vakken zoals Nederlands en rekenen. Dat is handig, zodat je klanten goed te woord kan staan en eventueel kassawerk kunt doen. Bij het vak loopbaan & burgerschap leer je handige vaardigheden. Bijvoorbeeld om te solliciteren op een baan, of om te kijken welke vervolgopleiding goed bij je past.

Tijdens je opleiding krijg je van ons een studieadvies. Dat gebeurt binnen vier maanden na de start van je opleiding. We kijken daarbij of de opleiding bij je past. Het advies wordt gebaseerd op jouw werkhouding, gedrag en voortgang. Ook kijken we naar je cijfers en resultaten.

Wat kan ik hiermee worden

Wat kan ik hiermee worden

Na de opleiding Assistent verkoop/retail kun je in winkels gaan werken, in verschillende sectoren. Denk hierbij aan een kledingzaak of telefoonwinkel. Je kunt ook in een supermarkt, een warenhuis of bouwmarkt aan de slag. Er zijn vele mogelijkheden bij food- en non-foodafdelingen van een klein-, midden- of grootwinkelbedrijf.

 • Je bent een echte doener en steekt graag je handen uit de mouwen.
 • Je assisteert bij het ontvangen en opslaan van inkomende goederen.
 • Je vult artikelen aan en je assisteert bij de verzorging van de winkel en het magazijn.
 • Je ontvangt klanten en je assisteert bij het verkoopgesprek door artikelen aan te reiken, te verpakken, het tot een mooi cadeau te verpakken, enzovoort.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

 • Je kunt een entreeopleiding Assistent verkoop/retail volgen als je geen (vmbo)-diploma hebt en op 31 juli 16 jaar of ouder bent. Als je de praktijkschool hebt gedaan, dan kun je je, alleen met een positief advies van je school, aanmelden voor een entreeopleiding.
 • Wanneer je een bbl-opleiding wilt doen (één dag per week naar school en vier dagen werken), dan moet je voor minimaal 20 uur per week een arbeidscontract hebben bij een erkend leerbedrijf of in een leer-werktraject zitten. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je via stagemarkt.nl

Welke vaardigheden moet je hebben

Welke vaardigheden moet je hebben

De opleiding Assistent verkoop/retail is zeer afwisselend. Omdat je het visitekaartje bent van de winkel waar je werkt, ben je representatief en zie je er verzorgd uit. Je vindt het leuk om het de klanten naar de zin te maken en je werkt graag nauwkeurig en zorgvuldig. We verwachten van jou de volgende vaardigheden en eigenschappen:

 • Je kunt samenwerken en overleggen. Je stelt je collegiaal op en roept de hulp in van je collega's wanneer dat nodig is.
 • Je vind het vanzelfsprekend om jezelf te presenteren volgens de bedrijfscultuur. Je kijkt de klant aan en bent hulpvaardig.
 • Je gaat zorgvuldig en efficiënt om met middelen en materialen binnen het bedrijf.
 • Je kunt jezelf enthousiast opstellen richting de klant en helpt hem of verwijst door.
 • Je bent netjes, nauwkeurig en kunt in een goed tempo werken. Je doet je best om goed werk af te leveren.
 • Je kunt je houden aan instructies en regels. Je hebt discipline en je werkt veilig en hygiënisch.

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het cursusjaar 2017/2018.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1137,-.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Houd er rekening mee dat je ook boeken en leermiddelen moet kopen.

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Je kunt je eenvoudig aanmelden voor de opleiding Assistent verkoop/retail via de aanmeldknop op deze pagina. Hierna volgt de intakeprocedure. We nodigen je uit voor een intakegesprek. Tijdens de intakeprocedure nemen we een aantal tests af, waaronder voor  Nederlands en rekenen. Als je wordt aangenomen, bekijken we samen wat je gaat leren en wanneer je kunt starten.

Als je hulp nodig hebt  bij het invullen van het aanmeldformulier, kun je telefonisch contact opnemen met het Studie info punt op 010 290 10 20 of per mail via albeda@albeda.nl

 • Wil je de opleiding in Hellevoetsluis volgen? Meld je dan eerst aan bij de locatie Vlaardingen.
 • Wil je de opleiding in Vlaardingen volgen, dan wordt je aanmelding eerst gescreend door het steunpunt onderwijs.

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Ben je benieuwd of jouw bedrijf een erkend leerbedrijf is? Of zoek je een stage? Kijk dan op stagemarkt.nl

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Na je entreeopleiding Assistent verkoop/retail heb je de volgende mogelijkheden:

 • Direct op zoek naar werk.
 • Doorgaan met een beroepsopleiding op niveau 2, bijvoorbeeld: verkoper. Dat kan als je niveau van Nederlands en rekenen voldoende is.

Aanmelden

Crebo
25257
Niveau
1
Traject
bol
Duur bol
1 jaar
Startmoment(en)
 • augustus 2017

Downloads