Assistent verkoop/retail (entree)

De entreeopleiding Assistent verkoop/retail bereidt je voor op het werk in een winkel. Ben je 16 jaar of ouder en heb je geen vmbo-diploma? Wil je wel een vak leren, ervaring opdoen en een diploma halen? Dan is deze opleiding bij Albeda Startcollege misschien iets voor jou. Na deze eenjarige opleiding kun je aan het werk als assistent in een winkel, of je kunt doorleren met een opleiding op niveau 2.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Tijdens de opleiding Assistent verkoop/retail leer je alles wat je nodig hebt om je klanten te helpen. Zo leer je voorraden bij te houden en vakken te vullen. Ook leer je hoe je klanten kunt helpen.

Tijdens je opleiding leer je:

 • Je werk voorbereiden en plannen.
 • Klanten helpen.
 • Rekken en vakken vullen.
 • Producten controleren op kwaliteit of houdbaarheid.

Voortgang
Je houdt je voortgang bij in je eigen portfolio. Zo zie je precies hoe ver je bent met de opleiding. Daarnaast kijken we wat je al kan en wat je nog wilt leren. We leggen je doelen vast in een persoonlijk plan. Zo weet je precies waaraan je gaat werken. Ook ga je stage lopen, zodat je goed voorbereid bent op het werk in een winkel. Stage wordt ook wel bpv (beroepspraktijkvorming) genoemd.

Op school krijg je vakken zoals Nederlands en rekenen. Dat is handig, zodat je klanten goed te woord kan staan en eventueel kassawerk kunt doen. Bij het vak loopbaan & burgerschap leer je handige vaardigheden. Bijvoorbeeld om te solliciteren op een baan, of om te kijken welke vervolgopleiding goed bij je past.

Tijdens je opleiding krijg je van ons een studieadvies. Dat gebeurt binnen vier maanden na de start van je opleiding. We kijken daarbij of de opleiding bij je past. Het advies wordt gebaseerd op jouw werkhouding, gedrag en voortgang. Ook kijken we naar je cijfers en resultaten.

Wat kan ik hiermee worden

Wat kan ik hiermee worden

Na de opleiding Assistent verkoop/retail kun je in winkels gaan werken, in verschillende sectoren. Denk hierbij aan een kledingzaak of telefoonwinkel. Je kunt ook in een supermarkt, een warenhuis of bouwmarkt aan de slag. Er zijn vele mogelijkheden bij food- en non-foodafdelingen van een klein-, midden- of grootwinkelbedrijf.

 • Je bent een echte doener en steekt graag je handen uit de mouwen.
 • Je assisteert bij het ontvangen en opslaan van inkomende goederen.
 • Je vult artikelen aan en je assisteert bij de verzorging van de winkel en het magazijn.
 • Je ontvangt klanten en je assisteert bij het verkoopgesprek door artikelen aan te reiken, te verpakken, het tot een mooi cadeau te verpakken, enzovoort.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt een entreeopleiding volgen als je geen (vmbo) diploma hebt en op 31 juli 16 jaar of ouder bent.

Welke vaardigheden moet je hebben

Welke vaardigheden moet je hebben

De opleiding Assistent verkoop/retail is zeer afwisselend. Omdat je het visitekaartje bent van de winkel waar je werkt, ben je representatief en zie je er verzorgd uit. Je vindt het leuk om het de klanten naar de zin te maken en je werkt graag nauwkeurig en zorgvuldig. We verwachten van jou de volgende vaardigheden en eigenschappen:

 • Je kunt samenwerken en overleggen. Je stelt je collegiaal op en roept de hulp in van je collega's wanneer dat nodig is.
 • Je vind het vanzelfsprekend om jezelf te presenteren volgens de bedrijfscultuur. Je kijkt de klant aan en bent hulpvaardig.
 • Je gaat zorgvuldig en efficiënt om met middelen en materialen binnen het bedrijf.
 • Je kunt jezelf enthousiast opstellen richting de klant en helpt hem of verwijst door.
 • Je bent netjes, nauwkeurig en kunt in een goed tempo werken. Je doet je best om goed werk af te leveren.
 • Je kunt je houden aan instructies en regels. Je hebt discipline en je werkt veilig en hygiënisch.

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het cursusjaar 2017/2018.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1137,-.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Houd er rekening mee dat je ook boeken en leermiddelen moet kopen.

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake-activiteiten. Je bent verplicht om mee te doen met de intake-activiteiten.
Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • je meldt je uiterlijk 1 april aan (als je in september wilt starten);
 • je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
 • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteiten.

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van je eerste keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van je eerste keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Als je op 1 februari wilt starten, meld je dan voor 15 januari aan. We bekijken dan gezamenlijk of er bij de opleiding van je keuze nog plaats is en of deze opleiding bij je past.

Als je hulp nodig hebt  bij het invullen van het aanmeldformulier, kun je telefonisch contact opnemen met het Studie info punt op 010 290 10 20 of per mail via albeda@albeda.nl

 • Wil je de opleiding in Hellevoetsluis volgen? Meld je dan eerst aan bij de locatie Vlaardingen.
 • Wil je de opleiding in Vlaardingen volgen, dan wordt je aanmelding eerst gescreend door het steunpunt onderwijs.

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Ben je benieuwd of jouw bedrijf een erkend leerbedrijf is? Of zoek je een stage? Kijk dan op stagemarkt.nl

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Na je entreeopleiding Assistent verkoop/retail heb je de volgende mogelijkheden:

 • Direct op zoek naar werk.
 • Doorgaan met een beroepsopleiding op niveau 2, bijvoorbeeld de opleiding Verkoper. Dat kan als je niveau van Nederlands en rekenen voldoende is.

Aanmelden

Crebo
25257
Niveau
1
Traject
bol
Duur bol
1 jaar
Startmoment(en)
 • februari 2018
 • augustus 2018

Downloads