Assistent horeca & voeding (entree)

Ben je 16 jaar of ouder? Heb je geen vmbo-diploma, maar wil je wel graag een vak leren? Haal dan je diploma bij de entreeopleiding Assistent horeca & voeding bij Albeda Startcollege. Tijdens de opleiding leer je hoe je helpt bij de voorbereidingen in een keuken, bakkerij of restaurant.

We stellen geen eisen aan je vooropleiding. Als je dit een leuke opleiding lijkt, gaan wij met jou aan de slag om je talent te ontwikkelen.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Bij de opleiding Assistent horeca & voeding leer je vaardigheden om als assistent in de horeca te werken. Bijvoorbeeld in een restaurant of fabriek waar eten wordt gemaakt.

Tijdens je opleiding leer je:

 • Je werk voorbereiden en plannen.
 • Je werk uitvoeren. Je leert bijvoorbeeld welke voorbereidingen je moet doen, je leert verschillende technieken om voeding te bereiden, verpakken of inpakken. Ook let je op hygiëne en kan je straks de werkruimte perfect schoonmaken;
 • je werk evalueren en het resultaat bespreken: wat ging goed en wat wil je de volgende keer beter doen;
 • je werk goed afronden.

Je houdt je resultaten bij in je eigen portfolio. Het portfolio laat zien hoe ver je bent met de opleiding Assistent horeca & voeding. We bespreken samen in een persoonlijk activiteitenplan waar je verder aan gaat werken. Een belangrijk deel van je opleiding leer je tijdens je stage, ook wel bpv (beroepspraktijkvorming) genoemd. Je krijgt ook lessen Nederlands, rekenen en het vak loopbaan & burgerschap. Hier leer je bijvoorbeeld hoe je werk kunt vinden na je opleiding.

Uiterlijk vier maanden na de start van je opleiding krijg je een studieadvies. We kijken niet alleen naar je cijfers en resultaten, maar ook naar je inzet, vaardigheden en je gedrag. Dit bepaalt of de opleiding Assistent horeca & voeding bij je past.

Wat kan ik hiermee worden

Wat kan ik hiermee worden

Je kunt aan de slag bij een restaurant, café, bar, bakkerij, keuken van een grote instelling, fastfood- of cateringbedrijf. Ook kun je werken in een fabriek waar ze voeding of voedingsmiddelen maken.

 • Assistent horeca & voeding is een beroep voor doorpakkers. Je werkzaamheden zijn er altijd op gericht om andere mensen een leuke tijd te bezorgen. Je maakt bijvoorbeeld lekker eten en maakt het de klanten naar de zin. Het kan ook zijn dat je je meer bezighoudt met de voorbereidingen en ervoor zorgt dat alles er piekfijn uitziet. Je werkt vaak op tijden dat anderen juist vrij zijn, zoals de avond en in het weekend.
 • Je bereidt de werkplekken in de keuken voor en werkt aan de voorbereiding van het brood, gebak of andere gerechten;
 • Je assisteert ervaren collega’s door bijvoorbeeld het wassen van groente en fruit, het snijden van ingrediënten, het smeren van broodjes, het decoreren van desserts, het zetten van koffie of het bakken van snacks.
 • Als je in een restaurant werkt, zorg je dat de tafels gedekt zijn met schoon serviesgoed en glaswerk.
 • Je let op hygiëne en kwaliteit.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt een entreeopleiding volgen als je geen (vmbo) diploma hebt en op 31 juli 16 jaar of ouder bent.

Welke vaardigheden moet je hebben

Welke vaardigheden moet je hebben

Als assistent horeca & voeding ben je een innemende persoonlijkheid. Je werkt met en voor mensen en vindt dat ook prettig. Als je in de horeca gaat werken, ben je representatief en zie je er verzorgd uit. Hygiëne is voor jou vanzelfsprekend. Je begrijpt dat het jouw werk is om mensen een leuke dag te bezorgen, en je bent dus sociaal vaardig. Ook als je bijvoorbeeld in de keuken staat, is contact met collega’s en klanten belangrijk. Een echte assistent horeca & voeding heeft oog voor detail en is pas tevreden als je klant tevreden is.

Als assistent horeca & voeding vind je het leuk om het mensen naar de zin te maken. Je bent zorgvuldig, communicatief en sociaal. Je collega’s zien je graag komen en hebben vertrouwen in jou. Je bent representatief, kunt goed organiseren en bent stressbestendig. Je werkt nauwkeurig, met veel geduld en met enthousiasme.

 

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het cursusjaar 2017/2018.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1137,-.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Houd er rekening mee dat je ook boeken en bijvoorbeeld (veiligheids)schoenen en kleding moet kopen.

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake-activiteiten. Je bent verplicht om mee te doen met de intake-activiteiten.
Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • je meldt je uiterlijk 1 april aan (als je in september wilt starten);
 • je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
 • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteiten.

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van je eerste keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van je eerste keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Als je op 1 februari wilt starten, meld je dan voor 15 januari aan. We bekijken dan gezamenlijk of er bij de opleiding van je keuze nog plaats is en of deze opleiding bij je past.

Als je hulp nodig hebt  bij het invullen van het aanmeldformulier, kun je telefonisch contact opnemen met het Studie info punt op 010 290 10 20 of per mail via albeda@albeda.nl

 • Wil je de opleiding volgen in Hellevoetsluis? Meld je dan eerst aan bij de locatie Vlaardingen.
 • Wil je de opleiding in Vlaardingen volgen, dan wordt je aanmelding eerst gescreend door het steunpunt onderwijs.

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Een overzicht van erkende leerwerkbedrijven en stagebedrijven vind je op stagemarkt.nl

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Na de entreeopleiding Assistent horeca & voeding heb je de volgende mogelijkheden:

 • Je gaat direct op zoek naar werk;
 • Je gaat doorleren met een beroepsopleiding op niveau 2, bijvoorbeeld: Uitvoerend bakker, Gastheer/gastvrouw of Kok. Je kunt worden toegelaten tot een van deze opleidingen als je niveau van Nederlands en rekenen voldoende is.

Aanmelden

Crebo
25252
Niveau
1
Traject
bol
Duur bol
1 jaar
Startmoment(en)
 • februari 2018
 • augustus 2018

Downloads