Assistent dienstverlening & zorg/facilitair (entree)

Tijdens de entreeopleiding Assistent dienstverlening & zorg/facilitair leer je hoe je zieken, ouderen of gehandicapten helpt met allerlei dagelijkse werkzaamheden.

Ben je 16 jaar of ouder en heb je geen vmbo-diploma? Wil je wel een vak leren, ervaring opdoen en een diploma halen? Dan kun je je aanmelden voor de opleiding Assistent dienstverlening & zorg/facilitair bij Albeda Startcollege. We stellen geen eisen aan je vooropleiding. We gaan vooral uit van jouw talent. Van daaruit bouwen we verder, zodat je in de zorg of dienstverlening kan werken, of door kan leren.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

De opleiding Assistent dienstverlening & zorg/facilitair bereidt jou voor op de praktijk in de zorg. Alle lessen zijn afgestemd op jouw toekomstige werk.

Je leert hierbij:

 • Je werk voorbereiden en plannen. Daarbij is het belangrijk om goed te luisteren naar je leidinggevende. Ook leer je hoe je goed kunt werken onder tijdsdruk.
 • Je werk uitvoeren. Je ondersteunt cliënten om het leven makkelijker te maken. Bijvoorbeeld met hulp in de huishouding of dagelijkse bezigheden.
 • Je werk evalueren en het resultaat bespreken. Daardoor leer je iedere dag bij en haal je het beste uit jezelf.
 • Je werk netjes afronden.

Alles wat je doet, houd je bij in je eigen portfolio. Wij tekenen je resultaten hierin af. Zo kan je goed zien hoe ver je bent met je opleiding. Daarnaast maken we samen een activiteitenplan. Daarin staat waar je verder aan gaat werken. Ook ga je stage lopen, ook wel bpv (beroepspraktijkvorming) genoemd. Je krijgt ook lessen Nederlands, rekenen en het vak loopbaan & burgerschap.

Binnen vier maanden na de start van je opleiding krijg je van ons een studieadvies. Daarbij kijken we naar je cijfers. Ook kijken we naar je inzet, gedrag en vaardigheden. In het gesprek kijken we of de opleiding bij je past.

Wat kan ik hiermee worden

Wat kan ik hiermee worden

De assistent dienstverlening & zorg is van alle markten thuis. Je kunt aan de slag bij iemand thuis (thuiszorg), in een verzorgingshuis, een verpleeghuis of in een woonvorm voor verstandelijk gehandicapten.

 • Dit is een beroep voor echte doeners, die graag de handen uit de mouwen steken en van alle markten thuis zijn. Je werkt op afwisselende tijden. Dat kan zowel overdag, ’s avonds als in de weekenden.
 • Je helpt mensen die hulp nodig hebben bij huishoudelijke en dagelijkse bezigheden. Denk bijvoorbeeld aan boodschappen doen, koken en afwassen.
 • Je ondersteunt hulpbehoevenden bij het verzorgen van kinderen of huisdieren.
 • Je helpt bij groepsactiviteiten. Je maakt een gezellig praatje met de mensen die je helpt.
 • Je assisteert verpleegkundigen of andere hulpverleners bij de verzorging van mensen.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt een entreeopleiding volgen als je geen (vmbo) diploma hebt en op 31 juli 16 jaar of ouder bent.

Welke vaardigheden moet je hebben

Welke vaardigheden moet je hebben

Het is belangrijk dat je goed om kunt gaan met mensen. Je bent hulpvaardig, geduldig en vriendelijk. Je vindt het belangrijk dat mensen met een beperking niets tekort komen.

De assistent dienstverlening & zorg begrijpt wat hij betekent voor de mensen die hij ondersteunt en luistert naar hun behoeftes. Door je interesse in je medemens vind je het leuk om ook op sociaal vlak iets te betekenen. Je wordt een vertrouwd gezicht voor veel mensen die op je steun moeten kunnen rekenen.
Je stelt de mens centraal in je werk, zonder gemaakte afspraken uit het oog te verliezen. Mensen kunnen op je rekenen. Ook vind je het leuk om huishoudelijke taken uit te voeren. Als assistent dienstverlening & zorg moet je een goede conditie hebben en vroeg op kunnen staan.

Om het werk van assistent in de dienstverlening & zorg te kunnen doen, moet je goed Nederlands kunnen spreken, goed kunnen luisteren en een eenvoudig verslag kunnen schrijven.

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het cursusjaar 2017/2018.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1137,-.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Houd er rekening mee dat je ook boeken en bijvoorbeeld (veiligheids)schoenen en kleding moet kopen.

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake-activiteiten. Je bent verplicht om mee te doen met de intake-activiteiten.
Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • je meldt je uiterlijk 1 april aan (als je in september wilt starten);
 • je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
 • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteiten.

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van je eerste keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van je eerste keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Als je op 1 februari wilt starten, meld je dan voor 15 januari aan. We bekijken dan gezamenlijk of er bij de opleiding van je keuze nog plaats is en of deze opleiding bij je past.

Als je hulp nodig hebt bij het invullen van het aanmeldformulier, kun je telefonisch contact opnemen met het Studie info punt op 010 290 10 20of per mail via albeda@albeda.nl

 • Wil je de opleiding volgen in Hellevoetsluis? Meld je dan eerst aan bij de locatie Vlaardingen.
 • Wil je de opleiding in Vlaardingen volgen, dan wordt je aanmelding eerst gescreend door het steunpunt onderwijs.

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Kijk op de website stagemarkt.nl voor een overzicht van erkende leerwerkbedrijven en stagebedrijven.

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Na je entreeopleiding heb je de volgende mogelijkheden:

 

Aanmelden

Crebo
25251
Niveau
1
Traject
bol
Duur bol
1 jaar
Startmoment(en)
augustus 2018, februari 2019

Downloads