Office & management support specialist (Management assistant)

Ben jij iemand die graag organiseert? Wil je altijd het beste uit jezelf halen? En vind je het leuk om veel mensen te ontmoeten? Als jij deze vragen allemaal met 'ja' kunt beantwoorden, dan is de opleiding Office & management support specialist geknipt voor jou. Je bent dienstverlenend ingesteld, je werkt nauwkeurig en je bent klantvriendelijk. Dat zijn de juiste eigenschappen voor een office & management support specialist.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Het beroep van office & management support specialist is dynamisch. Geen enkele dag is hetzelfde. Tijdens de opleiding Office & management support specialist ontwikkel je alle vaardigheden die voor dit verantwoordelijke beroep nodig zijn. Je leert onder andere:

 • Vergaderingen en conferenties plannen
 • Contact verzorgen met relaties uit binnen- en buitenland
 • Rapporteren en notuleren
 • Agenda bijhouden
 • Planning maken
 • Deadlines bewaken
 • Bezoekers ontvangen

Voor veel van deze taken is het handig als je goed met een computer kan werken.

Tijdens de opleiding Office & management support specialist krijg je beroepsvakken en algemene vakken. Algemene vakken zijn bijvoorbeeld Nederlands, Engels, Duits of Spaans, ict, rekenen en loopbaan & burgerschap. Maar je krijgt ook les in communicatie, social media, secretariaatspraktijk en basismarketing. Een groot deel van je vaardigheden leer je echter in de praktijk. Je loopt een aantal keer stage bij een erkend stagebedrijf. Daarnaast maak je op school regelmatig opdrachten die je ook op een echt kantoor of bedrijf krijgt. Je gaat daarbij zelf aan de slag om te leren van je eigen ervaringen. Je docent begeleidt je en geeft persoonlijke aanwijzingen. Niet alleen het resultaat van je opdracht is belangrijk, maar ook hoe je ertoe komt en hoe je houding daarbij is. Zo helpen we jou om je te ontwikkelen tot een zelfstandige office & management support specialist. De opleiding duurt drie jaar.

Opbouw opleidingen
De opleidingen bestaan uit een basisdeel, een profieldeel en een aantal keuzedelen. Met keuzedelen kun je je opleiding verbreden, verdiepen en je richten op doorstroommogelijkheden. Zo sluit je opleiding nog beter aan op de vraag vanuit de praktijk of je vervolgopleiding. Naast de beroepsgerichte lessen krijg je Nederlands, rekenen, loopbaan & burgerschap en in de meeste gevallen Engels. Bij een aantal opleidingen kies je nog uit een andere vreemde taal. 

Praktijkervaring
Je leert binnen de school tijdens de lessen en je leert buiten de school tijdens de stages. Tijdens de opleiding werk je vooral aan het ontwikkelen van kerntaken en werkprocessen. We vragen veel van je eigen zelfstandigheid. Omdat wij heel Rotterdam-Rijnmond als leslocatie zien, zul je naast je stage ook meewerken aan echte opdrachten voor het bedrijfsleven. 

Ondernemerschap
Naast je stage doe je gedurende je opleiding veel ervaring op met de praktijk. Zo is er in iedere module aandacht voor ondernemerschap. Je komt in aanraking met gastsprekers en leerwerkplaatsen waar je echte opdrachten in de praktijk gaat uitvoeren. 

Persoonlijke begeleiding
Persoonlijke begeleiding is natuurlijk van belang. Elke student wordt begeleid door een studieloopbaanbegeleider, coach of mentor. Als je meer ondersteuning nodig hebt, dan is er hulp van schoolmaatschappelijk werk, zorgdocenten of Studie info punt.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Als office & management support specialist kun je bij veel bedrijven of organisaties aan het werk. Of je het nu over een warenhuis, pretpark, vuilnisverwerker, school, uitzendbureau, houthandel, gemeente of ministerie hebt, ze hebben vaak allemaal een management assistant nodig.

Daarnaast kun je na je opleiding Office & management support specialist doorstromen naar diverse hbo-opleidingen.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een middenkaderopleiding (niveau 4) starten als je een van volgende vooropleidingen hebt:

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
 • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
 • diploma mbo niveau 3 (vakopleiding);
 • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.
Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Als office & management support specialist ben je van vele markten thuis. Je werkt zelfstandig en je kunt de juiste prioriteiten stellen. Je bent zelfbewust, besluitvaardig en overtuigend. Je kunt goed plannen en organiseren. Ook kun je goed mondeling en schriftelijk communiceren.

Je bent representatief en vriendelijk tegenover klanten of andere gasten van het bedrijf. Naar je collega’s toe stel je je open en hulpvaardig op. Maar je weet wanneer discretie gevraagd wordt en bent uiterst betrouwbaar.

Als office & management support specialist ben je de steun en toeverlaat van de directie. Die moet blindelings op je kunnen vertrouwen. Je houdt de agenda bij, schrijft brieven en zorgt dat die op tijd de deur uitgaan. Je organiseert vergaderingen en notuleert deze ook. Je zorgt er ook voor dat de deelnemers op tijd voorzien zijn van agenda en notulen. Je weet kortom precies wat er moet gebeuren, wanneer en hoe. Je bent als office & management support specialist onmisbaar voor de directie.

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2021/2022.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 608,- (in plaats van € 1216,-).
Het ministerie van Onderwijs (OCW) heeft vanwege de coronacrisis het lesgeld voor het studiejaar 2021-2022 eenmalig met 50% verlaagd. 

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 430 euro aan boeken en licenties.

Vrijwillige kosten
Om deel te kunnen nemen aan excursies betaal je ongeveer 40 euro.

Binnen de opleiding volg je ook een aantal keuzedelen. De kosten voor de leermiddelen van de keuzedelen variëren van 0 euro tot 75 euro per keuzedeel.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
  je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
 • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Sluit

Creëer zelf de opleiding die bij je past

Creëer zelf de opleiding die bij je past

Bij ons staat flexibiliteit centraal, wij snappen namelijk hoe druk jij bent als student. Om die reden bieden wij ons onderwijs in modules aan. Iedere opleiding bestaat uit een aantal modules en keuzedelen. Deze volg je om uiteindelijk je diploma te halen. In blokken van 10 weken doe je de kennis, vaardigheden en de beroepshouding op die je nodig hebt. Bepaal je eigen leertempo door bijvoorbeeld meerdere modules tegelijkertijd te volgen.
Of ga voor verbreding van je studie en kies een module van een andere opleiding. 

Stage
Tijdens je opleiding volg je uiteraard een stage. Dit doe je bij een erkend leerbedrijf. Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een stagebedrijf. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op stagemarkt.nl.

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Doorstroomprogramma mbo-hbo
Overweeg je een economische hbo-studie te gaan doen na je mbo? Dan kun je kiezen voor extra begeleiding bij het maken van de overstap naar het hbo: het doorstroomprogramma mbo-hbo. Dit is een samenwerking tussen de Rotterdamse scholen in het mbo en hbo: Zadkine, Albeda, STC Group, Hogeschool Inholland en Hogeschool Rotterdam. Het doorstroomprogramma is erop gericht om jouw kansen op het succesvol doorlopen van je hbo-studie te vergroten. Dit kun je al aan het eind van mbo jaar 2 doen door middel van een ontwikkelassessment, in mbo jaar 3 door het volgen van het keuzedeel ‘voorbereiding hbo’ en tijdens je eerste jaar in het hbo met extra begeleiding.

Wil je weten of het doorstroomprogramma mbo-hbo iets voor jou is? Kijk dan op doorstroomprogrammarotterdam.nl voor meer info.

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Zoek jij een andere opleiding, bijvoorbeeld in de economische of creatieve wereld? Kijk dan ook eens naar deze opleidingen op niveau 4:

Sluit

Aanmelden

Crebo
25574
Niveau
4
Traject
bol
Duur bol
3 jaar
Startmoment(en)
februari 2022, augustus 2022