Marketing & communication specialist

Jij hebt ‘what it takes’ om een merk in de spotlights te zetten. Want een toffe actie of event bedenken voor een product, dienst of bedrijf is iets wat je graag doet! Verder ben je creatief, ondernemend en sociaal. Taal is jouw ding, zowel mondeling als schriftelijk. Als creatieve spin in het web zet jij de wens van de klant om naar een succesvol idee. Met online media en Adobe-programma’s bedenk jij de tofste, creatieve concepten. Hoe? Je leert het allemaal tijdens de opleiding Marketing & communication specialist.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Je leert hoe je een (internationaal) merk, dienst, product of bedrijf bekendheid geeft. Je doet onderzoek en schrijft marketing- en communicatieplannen. Marketing is overal! Dus met dit diploma op zak kun je bij heel veel bedrijven terecht. Tijdens deze opleiding worden de volgende onderwerpen behandeld:

 • Je leert over het uitvoeren van marktonderzoek.
 • Het opstellen van project- en communicatieplannen.
 • Promotiemateriaal schrijven (Engels en Nederlands).
 • Vormgeven met Adobe Photoshop, Indesign en Illustrator.
 • Bijhouden en optimaliseren van websites.
 • Je leert alles over de inzet van on- en offline media.
 • Opstellen van (project)begrotingen en budgetteren.
 • Je leert projectmatig werken.

Word de beste!
Als student bij Albeda College Economie & Ondernemen brengen we je zo snel mogelijk in contact met het bedrijfsleven. Zo hebben we binnen Albeda een eigen uitzendbureau in samenwerking met Randstad: Albeda @work. In dit leerwerkbedrijf lopen studenten van de opleiding Recruiter, Marketing & communications specialist en Junior accountmanager stage. Ze runnen het uitzendbureau en worden daarin intensief begeleid door docenten en begeleiders van Randstad. Bekijk hoe studenten stage lopen bij Albeda @work. Naast Randstad werken we met een groot aantal andere bedrijven & instellingen samen om ondernemend gedrag te stimuleren. Zo leren studenten bijvoorbeeld op onze leerwerkplaats bij Verstegen, bedenken ze oplossingen voor ondernemers via het ondernemersevent MBOnderneemt! en dagen we studenten uit mee te denken over duurzaamheid via de sociaal ondernemen challenge in samenwerking met Masterpeace. Op deze manier komen kennis, ervaring en je beroepshouding direct samen. Daarmee word je volgens ons de allerbeste!

Stage 
Tijdens je opleiding volg je uiteraard ook een stage. Dit doe je bij een erkend leerbedrijf. Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een stagebedrijf. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op stagemarkt.nl.  

Hoe je bij ons leert

 • Onze opleidingen worden aangeboden in modules van tien weken. In iedere module doe je brede kennis en ervaring op en pas je direct toe in de praktijk.
 • Je hebt veel ruimte en flexibiliteit om zelf je opleiding te creëren door bijvoorbeeld extra modules te volgen of te versnellen.
 • Je leert in hybride vorm: zelfstandig, in groepsverband, online, in de klas en bij een bedrijf.
 • Veel persoonlijke begeleiding.

Meer informatie hierover lees je bij het blokje ‘Hoe je bij ons leert’.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Na de opleiding Marketing & communication specialist kun je aan de slag bij een afdeling marketing en/of communicatie van een bedrijf. Of je gaat werken bij een afdeling pr & voorlichting van een bedrijf of non-profit organisatie, zoals een theater of poppodium. Je kunt ook werken bij een evenementenorganisatiebureau of een reclamebureau, een adviesbureau voor marketing & communicatie of een marktonderzoekbureau.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een middenkaderopleiding (niveau 4) starten als je een van de volgende vooropleidingen hebt:

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
 • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
 • diploma mbo niveau 3 (vakopleiding);
 • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Voor studenten met een havo/vwo of mbo 3 diploma is instroom in leerjaar 2 mogelijk.

Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Als marketing & communication specialist leer je te denken vanuit een bedrijf, hiermee ontwikkel je een commercieel inzicht. Je vindt het leuk om nieuwe, creatieve concepten te bedenken. Je hebt oog voor detail en pakt klussen proactief op. In dit beroep zijn de volgende vaardigheden belangrijk:

 • Je bent zakelijk ingesteld.
 • Je kunt creatief denken.
 • Je bent communicatief vaardig.
 • Je verdiept je graag in de wensen van de klant.
 • Je bent servicegericht.

Een goed gevoel voor taal en het tonen van lef helpen je om een goede marketing & communication specialist te worden.

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2021/2022.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 608,- (in plaats van € 1216,-).
Het ministerie van Onderwijs (OCW) heeft vanwege de coronacrisis het lesgeld voor het studiejaar 2021-2022 eenmalig met 50% verlaagd. 

Ben je 18+ of word je binnenkort 18? Dan kun je studiefinanciering, een studentenreisproduct en misschien een aanvullende beurs krijgen.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
Voor het eerste jaar van je opleiding betaal je ongeveer € 420 aan boeken en licenties.
Voor sommige keuzedelen kan het zijn dat je aanvullend lesmateriaal moet aanschaffen. 

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • je meldt je uiterlijk 1 mei aan;
  je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
 • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 mei aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Sluit

Hoe je bij ons leert

Hoe je bij ons leert

Je leert bij ons in modules van tien weken. In iedere module maak je kennis met een nieuw thema, waarbij je brede kennis en ervaring opdoet. Voorbeelden van thema’s zijn ‘De klant’ of ‘De markt’. Rondom dat thema leer je de theorie en de benodigde vaardigheden zoals: ondernemerschap, kritisch denken en persoonlijk leiderschap (soft skills). Bij elk thema krijg je te maken met gastsprekers uit het bedrijfsleven, bedrijfsbezoeken of ga je een opdracht doen bij een van onze leerwerkplaatsen. Je ontwikkelt hiermee ook belangrijke vaardigheden en jouw beroepshouding: dat is de gewenste houding die een werkgever vraagt van een werknemer. Wat je leert, pas je direct toe in het bedrijfsleven!

Creëer zelf de opleiding die bij je past
Onze opleidingen bestaan uit een basisdeel, een profieldeel en een aantal keuzedelen. Met keuzedelen kun je je opleiding verbreden of verdiepen. Je kunt zelfs modules volgen van andere economische opleidingen die je aanspreken. Of je kunt versnellen. Heb je bijvoorbeeld door werkervaring al bepaalde, benodigde vaardigheden opgedaan? Dan bekijken we samen wat dat betekent voor jouw leerroute. Jij bent bij ons baas over je eigen leerproces!

Leren doe je niet alleen in de klas
Het leuke van iets nieuws leren is niet alleen dat jij als persoon groeit. Als je bij ons studeert, stimuleren we je op alle mogelijke manieren om de beste te worden. Hoe je bij ons leert varieert: uiteraard leer je in de klas en vanuit leerwerkplaatsen. Ook leer je vanuit huis (digitaal) waar je zelfstandig of in groepsverband werkt aan opdrachten.

Persoonlijke begeleiding
Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor persoonlijke begeleiding. Dit gebeurt onder andere door gesprekken met studieloopbaanbegeleiders. Maar ook kun je sparren met docenten of met medestudenten. Door goede begeleiding krijg jij de kans om het maximale uit je opleiding te halen. Ook is er ruimte voor het oplossen van problemen waar je tegenaan loopt. We staan voor je klaar!

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Doorstroomprogramma mbo-hbo
Overweeg je een economische hbo-studie te gaan doen na je mbo? Dan kun je kiezen voor extra begeleiding bij het maken van de overstap naar het hbo: het doorstroomprogramma mbo-hbo. Dit is een samenwerking tussen de Rotterdamse scholen in het mbo en hbo: Zadkine, Albeda, STC Group, Hogeschool Inholland en Hogeschool Rotterdam. Het doorstroomprogramma is erop gericht om jouw kansen op het succesvol doorlopen van je hbo-studie te vergroten. Dit kun je al aan het eind van mbo jaar 2 doen door middel van een ontwikkelassessment, in mbo jaar 3 door het volgen van het keuzedeel ‘voorbereiding hbo’ en tijdens je eerste jaar in het hbo met extra begeleiding.

Wil je weten of het doorstroomprogramma mbo-hbo iets voor jou is? Kijk dan op doorstroomprogrammarotterdam.nl voor meer info.

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Zoek jij een andere opleiding in de richting marketing, communicatie en evenementen? Kijk dan ook eens naar deze opleidingen:

Bekijk hier alle andere niveau 4 opleidingen in de zakelijke dienstverlening, commercie of retail.

 Heb je al een idee over de richting van de opleiding en wil je je nog verdiepen? Kom dan proefstuderen of meelopen.

Sluit

Aanmelden

Crebo
25727
Niveau
4
Traject
bol
Duur bol
3 jaar
Startmoment(en)
augustus 2022