#ditiswatikwil - Yorrit Luijckx (docent)

Elk #ditiswatikwil interview bestaat uit 100 vragen waaruit de geïnterviewde 10 vragen blind kiest en daarna beantwoordt. Deze keer ondervragen wij docent Yorrit Luijckx. Hij is 32 jaar en geeft les in het vak Duurzaamheid & burgerschap en is tevens mentor van de tweede klas. Hij geeft les op de locatie Spinozaweg in Rotterdam.

Wat is volgens u beter, leren in theorie of praktijk?

Ik geef vrij theoretische vakken, maar ik probeer altijd de koppeling naar de praktijk te maken. Dat vind ik belangrijk.

Als u één dag uit uw jeugd kon overdoen, wat zou dat dan zijn?

De dag dat ik kennismaakte met surfen. De eerste golf die ik pakte, zou ik wel willen herbeleven. Dat was echt een magisch gevoel.

Surfen

Hoe reageert u op kritiek?

Dat ligt eraan wat voor kritiek het is. Als het opbouwende kritiek is, dan kan ik daar meestal wel goed mee omgaan. Als het kritiek is om mij te kwetsen, dan heb ik daar vaak wel moeite mee. Het ligt er natuurlijk ook aan wie de kritiek geeft.

"Maar op een gegeven moment is dat knopje omgegaan."

Wat leert u van uw studenten?

Ik leer iedere dag van mijn studenten. Om af en toe nog een beetje kind te zijn, bijvoorbeeld. Afgelopen week heb ik ook geleerd dat als een lokaal niet goed ingericht is en allerlei randvoorwaarden ontbreken voor een goede les, dat het één grote chaos kan worden. Dat was overigens wel een heel leuke les!

Chaos

Bent u trots op uzelf?

Jazeker. Ik heb zelf ook op het mbo gezeten en niet altijd mijn best gedaan. Maar op een gegeven moment is dat knopje omgegaan en ben ik echt keihard aan de slag gegaan. Daardoor ben ik nu waar ik ben en daar ben ik trots op.

Wat was uw beste vak op school? En hoe heeft u dat voor elkaar gekregen?

Engels. Dat komt doordat ik vroeger vaak Engelstalige tekenfilms keek, denk ik.  

Bent u iemand die zijn werk op tijd af heeft, of alles op het laatste moment doet?

Als er druk op staat presteer ik het best, maar dat zal je nooit merken als je les van mij hebt.

"Ik wist vijf jaar geleden nog niet eens dat ik docent wilde worden."

Hoelang van tevoren zou een student moeten leren voor een toets?

Dat hangt ervan af. Sommige studenten letten elke les goed op en dan hoeven ze het maar één keer door te lezen en halen ze negens of tienen. Er zijn ook studenten die niet goed opletten tijdens de les. Die zullen meer thuis moeten doen.  

Wist u lang van tevoren dat u deze vakken wilde geven?

Ik wist vijf jaar geleden nog niet eens dat ik docent wilde worden.

Welke normen en waarden wilt u meegeven aan studenten?

Leven en laten leven. Iemand mag een andere mening hebben, of anders in het leven staan. Dat is goed. Je mag er gewoon zijn.