Doktersassistent

Wil je met mensen werken en sta je graag voor anderen klaar? Hou je van variatie en heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel? Dan past de opleiding Doktersassistent perfect bij je.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Tijdens de opleiding Doktersassistent volg je de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Je leert alles over het uitvoeren van intakegesprekken en het plannen van dagelijkse handelingen. Je zorgt ervoor dat een patiënt snel de juiste zorg krijgt en dat de wachttijden kort blijven. Je werkt graag zelfstandig, maar vindt het ook prettig om in een vast team te werken. Ook heb je een sociale en dienstverlenende instelling. Je gaat dus graag met mensen om. Bovendien kan je je hoofd koel houden en beschik je over organisatietalent.

Wat leer je tijdens de opleiding Doktersassistent?
Als doktersassistent sta je patiënten te woord. Je bent het eerste aanspreekpunt. Je regelt het dagelijkse spreekuur, beantwoordt telefoontjes en ontvangt de patiënten. Je zorgt ervoor dat dossiers en instrumenten klaar liggen voor de arts. Daarnaast verzorg je de administratie.

In de lessen doe je voldoende kennis en ervaring op voor je toekomstige beroep. Deze bbl-opleiding is heel gevarieerd. Soms heb je een klassikale les en daarna voer je weer een individuele opdracht uit. Ook werk je geregeld in groepjes, waarbij je een case moet voorbereiden en presenteren.

Naast veel vaktheorie, leer je om kleine medisch-technische handelingen uit te voeren, zoals het geven van injecties, het opmeten van de bloeddruk van een patiënt en het uitspuiten van oren. Deze handelingen oefen je eerst op school en later op je stage, onder begeleiding van een gediplomeerd collega. Aan het eind van de opleiding kun je de vaardigheden perfect en helemaal zelfstandig uitvoeren.

Lessen en stage
Als je kiest voor de bbl-opleiding Doktersassistent, dan ga je elke week op één vaste dag naar school en ben je minimaal drie dagen per week aan het werk als leerling-doktersassistent bij je stagebedrijf. Hier word je begeleid door een opgeleide doktersassistent. Deze geeft je feedback op de praktijkopdrachten die je uitvoert. Op school krijg je algemene lessen, Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Toetsen en examens
Gedurende deze tweejarige bbl-opleiding worden er op verschillende momenten kennistoetsen en casustoetsen afgenomen. Bij de casustoetsen wordt er gekeken hoe je handelt bij een praktijksituatie. Na de afronding van alle toetsen en opdrachten, krijg je een theorie- en praktijkexamen. De examens krijg je op school en op je stage. Verder doe je een landelijk examen Nederlands, Engels en rekenen. Als je voor alle examens een voldoende hebt gehaald, ben je geslaagd. Je kunt dan aan de slag als gediplomeerd doktersassistent.

De keuzegids mbo 2016 heeft de bbl-opleiding Doktersassistent van Albeda Zorgcollege zeer positief beoordeeld. Om deze reden heeft de opleiding het kwaliteitszegel Topopleiding gekregen.

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Als doktersassistent kun je aan de slag bij tal van instellingen in de gezondheidszorg. De meeste doktersassistenten zijn werkzaam bij een huisartsenpost, polikliniek, gezondheidscentrum of huisartsenpraktijk. Verder kun je aan het werk bij een arbodienst, de GGD of een instelling voor jeugdgezondheidszorg. Je kunt ook kiezen voor een baan bij een bloedtransfusiedienst, een laboratorium of de medische dienst van een bedrijf.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een middenkaderopleiding (niveau 4) starten als je een van volgende vooropleidingen hebt:

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
 • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
 • diploma mbo niveau 3 (vakopleiding);
 • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Om een bbl-opleiding te kunnen volgen, heb je een arbeidsovereenkomst/bpv-overeenkomst nodig met een erkend leerbedrijf. De werkzaamheden die je bij dat leerbedrijf kunt doen, moeten overeenkomen met het niveau en de inhoud van de opleiding. Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een erkend leerbedrijf. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op  www.leerbanenmarkt.nl.

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Als doktersassistent vorm je de schakel tussen de arts en de patiënt. Je bent klantvriendelijk en stressbestendig. Je stelt je professioneel op en blijft rustig in stresssituaties. Verder ga je zorgvuldig met de gegevens van patiënten om en behandel je iedereen altijd met respect.

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het cursusgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het cursusjaar 2020/2021.

Kosten bbl jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen cursusgeld.

Kosten bbl ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het cursusgeld € 606,-.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
In het eerste leerjaar betaal je ongeveer 325 euro voor boeken en licenties.
Voor de gehele opleiding zijn de kosten ongeveer 460 euro.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • je meldt je uiterlijk 1 mei aan;
  (de uiterste aanmelddatum van 1 april voor mbo-opleidingen is vanwege de coronamaatregelen verlengd naar 1 mei).
 • je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
 • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 mei aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Voor een bbl-opleiding verloopt de aanmelding meestal via de werkgever. Wil je je aanmelden voordat je een werkgever hebt gevonden dan is dit wel mogelijk, maar moet je rekening houden met:

 • Zonder werkgever zijn de kosten voor dit traject voor jouw rekening. Deze zijn voor het eerste leerjaar tussen 700 en 1200 euro.
 • Je krijgt voor dit traject geen studiefinanciering.
 • Binnen vier maanden moet je een werkgever hebben gevonden, omdat je anders niet verder kunt in dit bbl-traject.

Wil je je aanmelden zonder werkgever neem dan eerst contact op met: 

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Voor een overzicht van erkende leerbedrijven kun je terecht op stagedocenten.s-bb.nl.

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Wil je na je opleiding nog verder leren? Dan kun je doorstromen naar een hbo-opleiding in de gezondheidszorg, zoals de opleidingen Verpleegkunde, Logopedie of Fysiotherapie. Het is weer afhankelijk van de toelatingseisen van het hbo of je de opleiding kunt volgen.
Je kunt ook de verkorte opleiding Pedicure volgen en als (zelfstandig) pedicure aan de slag gaan.

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Ben je op zoek naar een andere opleiding in de gezondheidszorg? Bekijk dan eens de andere varianten, zoals de opleiding tot Apothekersassistent.

Aanmelden

Crebo
25473
Niveau
4
Traject
bbl
Duur bbl
2 jaar
Startmoment(en)
augustus 2021