Opleiding op maat voor medewerkers Ipse de Bruggen

Persoonlijk begeleider in tien maanden

Bij Ipse de Bruggen volgen medewerkers in tien maanden tijd de opleiding tot Persoonlijk begeleider (PB) in de gehandicaptenzorg. Deze ultrakorte opleiding is door Albeda Zorgcollege op maat gemaakt in samenwerking met de zorgorganisatie. De eerste medewerkers zijn inmiddels afgestudeerd. “Het is geen cursus die je erbij doet. Je moet een periode knallen en daar alles voor opzij zetten.”

Kim van Klompenburg en Conny Mulder zijn studenten van de opleiding. Kim begeleidt al jarenlang mensen met een licht verstandelijke beperking die wonen in een appartement bij Ipse de Bruggen. “Ik doe ook PB-taken als collega’s op vakantie zijn. Ik heb dus al veel kennis en ervaring, maar nog niet de papieren om persoonlijk begeleider te zijn.”

Dat was bij meer medewerkers van Ipse de Bruggen het geval, weet docent Alon Klaver van Albeda Zorgcollege: “De organisatie wilde graag een kwaliteitsslag maken. Dat was de reden om deze opleiding te starten.” Andere medewerkers hebben minder praktijkervaring maar willen gewoon graag snel vooruit, zoals Conny. “Ik werk nu anderhalf jaar in de zorg. Ik ben altijd op zoek naar uitdaging in mijn leven. Ik wil hogerop, dat is mijn ambitie.”

Toegesneden op de praktijk
Inmiddels is de vierde lichting van de opleiding begonnen. Het slagingspercentage is hoog, vertelt Alon: 85% haalt de eindstreep. Dit jaar volgen 24 medewerkers de opleiding. Het curriculum is helemaal toegesneden op de zorgpraktijk bij Ipse de Bruggen. In tien maanden tijd komen alle aspecten van het vak voorbij: van het maken van een ondersteuningsplan tot het geven van medicatie, en van cliëntgericht werken tot ethische keuzes.

Het is een traject waar PB-studenten normaal gesproken drie jaar over doen, of anderhalf jaar in de verkorte opleiding. Om dat in tien maanden te kunnen doen, moeten ze niet alleen veel praktijkervaring hebben, vertelt Alon: “Je krijgt in die korte tijd 26 examens; daarvoor moet je ook kunnen leren, plannen, organiseren en onder tijdsdruk werken.”  

Alles opzij zetten
Voor Kim is die tijdsdruk juist een reden om de korte variant te doen. “Ik ben niet echt een theoriepersoon. Als ik er langer over doe ben ik bang dat ik ga uitstellen. Ik heb die stress nodig.” Het kan ook confronterend zijn, vertelt Conny: “Het is geen cursus die je erbij doet. Gemiddeld gaan we acht uur per week naar school en hebben we ook nog acht uur huiswerk. Je moet dus een periode knallen en daar alles voor opzij zetten. Alleen maar werk, school en huiswerk. Ik heb daardoor mezelf wel leren kennen, ook de minder leuke kanten van mezelf. Daar ben ik blij mee; dat helpt me ook weer in mijn werk.