‘Ik rondde mijn studie in minder dan twee jaar af’

Gepersonifieerd leren
 

Noa Verweij rondde in een recordtempo van minder dan twee jaar haar opleiding tot Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg niveau 4 af en slaagde cum laude. Zonder haar loopbaanbegeleider, docente Maatschappelijke zorg Samira Boulahri, was het niet mogelijk geweest, zeggen Noa en haar moeder. Inmiddels is Noa klaar voor de volgende stap. Na de vakantie start ze met een hbo-opleiding Pedagogiek.

Veel tijd voor mijn studie
Midden in de coronapandemie haalde Noa Verweij haar mavo-diploma en startte ze met de opleiding Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg niveau 4 bij Albeda Zorgcollege. Noa: ‘Doordat we voornamelijk online onderwijs kregen had ik geen reistijd. Bovendien stond mijn sociale leven op een laag pitje vanwege de coronamaatregelen. Ik had daardoor heel veel tijd voor mijn studie. In mijn eerste jaar behaalde ik direct al de NER-vakken (Nederlands, Engels en rekenen) en rondde ik zeven opdrachten af, terwijl ik er eigenlijk nog maar vier hoefde te doen.’ Van een docent hoorde ze dat een medestudent de opleiding in 2,5 jaar had afgerond. Dat leek haar ook wel wat en toen ze hier met haar loopbaanbegeleider Samira Boulahri over in gesprek ging gaf deze haar direct gelijk.

Doorzettingsvermogen
Noa: ‘We besloten dat ik gewoon in mijn eigen klas bleef en de studie in mijn eigen tempo kon volgen. Samira was heel duidelijk in wat er van mij verwacht werd en ging er achteraan als iets voor mij niet duidelijk was.’
Lizette Bodenstaff, moeder van Noa: ‘Noa heeft heel veel doorzettingsvermogen en was ontzettend gefocust, maar zonder de inzet van Albeda Zorgcollege was dit niet mogelijk geweest. Opdrachten moeten bijvoorbeeld wel sneller nagekeken worden als een student haar of zijn eigen pad loopt. Samira stond altijd voor Noa klaar en hield ons als ouders goed op de hoogte, ze is echt één van de pareltjes in het onderwijs.’

Stagelopen
Noa liep beide stages bij Gemiva, een instelling voor mensen met een beperking. Noa: ‘Mijn eerste stage deed ik bij kinderdagcentrum De Kleine Oase bij een gemengde groep kinderen. Mijn tweede stage liep ik bij dagcentrum Nova in een groep met kinderen met gedragsproblemen en autisme.’ Ook de hulp die ze hier kreeg van stagebegeleider Ellen van de Breevaart was onmisbaar om te kunnen versnellen, zegt Noa. ‘Zo zorgde Ellen er bijvoorbeeld voor dat een van mijn examens online kon plaatsvinden, omdat de examinator ziek thuis zat.’ Ellen: ‘Ik mag ook beoordelen en heb het administratieve gedeelte verzorgd.’ Noa: ‘Ik heb echt veel aan Ellen gehad. Onze gesprekken waren fijn en ze vroeg me altijd wat ik nodig had en hielp me daarmee.’

Cum laude
Noa rondde de opleiding uiteindelijk in een recordtempo van minder dan twee jaar af en slaagde ook nog eens cum laude. Inmiddels doet ze vakantiewerk bij Nova. ‘Ik blijf ook na de zomer in de vakanties en op twee zaterdagen per maand hier werken. De rest van mijn tijd heb ik nodig voor mijn nieuwe studie: ik ga de hbo-opleiding Pedagogiek doen in Den Haag. Ze zit al vol plannen voor daarna. ‘Ik zou ook nog graag een jaar als au pair voor een gehandicapt kind willen zorgen in de Verenigde Staten.’

Bekijk ook de andere blog over ‘Gepersonifieerd leren’