#ditiswatikwil - Eva Baks

Voor een nieuw #ditiswatikwil Interview spraken we met Eva Baks, deze 3e-jaars studente Doktersassistente op de locatie Rosestraat is 19 jaar oud en weet wat ze wil! Maar tegelijkertijd zou ze het liefst iedere week een andere studie uitproberen, gewoon voor de ervaring. We lieten haar blind 10 vragen kiezen en waren benieuwd naar haar enthousiaste antwoorden. Lees je mee?

Als je terug kon in de tijd, waar zou je dan willen zijn?
Dan zou ik zeker terug gaan naar de tijd van de ridders en kastelen! De tijd dat je nog helemaal niet met de auto kon, maar met de koets op pad ging. Dat alles nog niet zo modern was en we niet zoveel op onze telefoons zaten! Lekker simpel, maar tegelijkertijd zo’n mooie tijd. Met prachtige jurken en korsetten.

"Dat discriminatie nog steeds voorkomt op die manier,
 dat kan toch eigenlijk niet!”

 

Wat is de beste raad die je hebt gekregen en van wie was dat?
De raad om je niet echt aan te trekken wat andere mensen van je vinden of denken. Dankzij deze raad ben ik van mening dat het belangrijk is om echt te doen wat je leuk vindt en dat je écht jezelf bent. Dan hoef je daar ook veel minder rekening mee te houden, met wat die ander van je vindt. Deze raad gaf mijn beste vriendin aan mij, zij zag dat ik me daar best vaak mee bezig hield en zelf heeft ze hier zelf helemaal geen last van. Toen vertelde ze me dat ik dat anders moest bekijken, want dan gaat het veel gemakkelijker!

Als je iets aan Nederland kon veranderen, wat zou het dan zijn?
De discriminatie in ons land vind ik heel erg. Dat het iets terugkerends is vind ik echt lastig! Ik denk dat het daarom belangrijk is dat we er bewust van zijn. Als je nu bijvoorbeeld gaat solliciteren en er staat een bepaalde naam op je CV, dan zou je geen andere indruk moeten krijgen waardoor mensen soms niet worden uitgenodigd. Dat discriminatie nog steeds voorkomt op die manier, dat kan toch eigenlijk niet!

“Bij mijn opleiding vind ik het superleuk als docenten hun eigen verhalen en ervaringen vertellen. Dat trekt me heel erg, want dan onthoud ik het ook beter.”

 

Ben je blij met de keuzes die je tot nu toe hebt gemaakt in je leven?
Ja! Ik heb gelukkig nooit spijt van dingen of dat ik achteraf denk “Dat had ik niet moeten doen! Meestal geven dingen die je meemaakt wel een boodschap. Ik kijk, of nouja dat probeer ik, naar het positieve. Het lukt dan om dingen te relativeren. Soms gaat iets bijvoorbeeld echt een keer mis, maar dan leer ik daarvan en doe ik het de volgende keer anders”.

Sluit jouw opleiding goed aan bij wat je wil worden?
Ik doe nu de opleiding Doktersassistente, maar ik denk dat ik uiteindelijk graag Ambulance Verpleegkundige wil worden. Ik weet nog niet helemaal of het echt bij me past, het is natuurlijk wel een vrij heftige baan. Ik denk dat Doktersassistente een mooie opleiding is en voor de ambulance opleiding is dat alleen maar meegenomen. Maar ik probeer ook te kijken naar andere dingen die ik leuk vind! Mode, ontwerpen en creativiteit vind ik bijvoorbeeld ook heel erg tof om mee bezig te zijn. Wat ik nu doe is dus zeker nog niet alles!

Wanneer is een docent echt goed volgens jou?
Wanneer de docent zich echt kan inleven in diegenen die in de klas zitten. Dus als hij/zij snapt hoe de studenten zijn, wat ze fijn vinden, als hij/zij hun humor kan delen. Als je als docent de aandacht van de klas kan trekken, dan blijft de stof ook beter hangen. Bij mijn opleiding vind ik het superleuk als docenten hun eigen verhalen en ervaringen vertellen. Dat trekt me heel erg, want dan onthoud ik het ook beter.

“Gelukkig kan ik me tijdens het voorbereiden op de toetsweek ook thuis goed concentreren. Dan weet ik dat het écht moet denk ik.”

 

Kan jij je goed concentreren of ben je heel snel afgeleid?
Als ik op school ben, ben ik niet zo snel afgeleid. Wanneer een docent dan bijvoorbeeld iets vertelt met een PowerPoint en we met meerdere leerlingen in de klas zitten, dan ben ik gefocust! Thuis zie ik al gauw weer allerlei afleidingen. Ik ga dan bijvoorbeeld m’n nagels doen, dingen opruimen en dan denk ik ineens wacht even… Ik moet weer aan de slag! Gelukkig kan ik me tijdens het voorbereiden op de toetsweek ook thuis goed concentreren. Dan weet ik dat het écht moet denk ik.

Ben je iemand die zijn werk op tijd af heeft of iemand die dingen op het laatste moment doet?
Ik vind het soms lastig om aan een opdracht te moeten beginnen, vooral als je weet hoeveel werk het kost. Daar heb ik altijd al wel een beetje moeite mee gehad, als ik de druk nog niet echt voel dan stel ik dingen gemakkelijk even uit. Vaak kwam het dan neer op het laatste moment proberen te leren. Tegenwoordig probeer ik wel steeds meer het werk te verdelen. Zo lees ik vaak alvast iets door, zodat ik wanneer ik echt ga leren al dingen herken. Dat scheelt veel werk!

Soms denk ik wel eens “Kon ik maar een baan voor één week doen en op die manier iedere week een nieuwe baan uitproberen, dat lijkt me wel wat!”

 

Waarom is dit de ideale opleiding voor jou?
Omdat ik kan doen waar ik goed in ben! Ik vind het leuk om mensen hun verhaal aan te horen, dat is ook belangrijk bij deze opleiding. Als doktersassistente ben je namelijk echt iemand waar mensen veel aan zullen vertellen. Ook vind ik het superleuk om mensen te verzorgen en bijvoorbeeld een wond te verbinden. Als iets ontstoken is vind ik dat interessant om naar te kijken! Je ziet de hele dag nieuwe dingen en dat vind ik zo leuk, zo leer je iedere dag wat.

Albeda heeft ruim 120 verschillende opleidingen, welke opleiding zou je doen als je niet je huidige opleiding zou volgen?
Het Danscollege, de dansopleiding lijkt me zooo geweldig! Mijn moeder werkt als directrice bij een ander college, zij werd dan wel eens uitgenodigd om langs te komen bij de dansvoorstellingen. Ik ging vaak mee en dan dacht ik “ja dit is wat ik wil doen!” Ik ging laatst nog een keer kijken naar de introductie en toelatingseisen. Ik zou dat echt nog wel eens willen proberen!  

Ik heb echt nog zoveel interesses dus ik sta open voor andere opleidingen of dingen die ik kan leren binnen andere richtingen. Soms denk ik wel eens “Kon ik maar een baan voor één week doen en op die manier iedere week een nieuwe baan uitproberen, dat lijkt me wel wat!”