#ditiswatikwil - Iylaf Bayati

Elk #ditiswatikwil interview bestaat uit 100 vragen waaruit de geïnterviewde 10 vragen blind kiest en daarna beantwoordt. Maar welke vragen kiest een oude bekende? Deze keer ondervragen wij een inmiddels bekend gezicht: studente Iylaf Bayati. Iylaf is 18 jaar en zit in haar derde jaar van de opleiding Mbo-verpleegkundige niveau 4, locatie Rosestraat. Zij beantwoordde al eerder 10 vragen en we vroegen haar nu om hetzelfde te doen. Ze koos 9 nieuwe vragen en 1 eerder beantwoorde vraag. Want hoe kijkt ze daar nu, een paar jaar later tegenaan? Wij zijn benieuwd, lees je mee?
 

Als je je leven over mocht doen, wat zou je dan veranderen?

Vroeger heb ik op een Arabische school gezeten. Ik heb daar toen alleen niet heel erg opgelet en ik vind dat toch wel erg jammer. Het is een mooie taal die ik graag beter zou beheersen. Ik had ook wel meer plezier met vrienden willen maken! Ik was altijd zo gefocust op school. Nu kan ik wel eens denken, Iylaf je was zo jong! Had je maar meer plezier gemaakt. En dus meer Arabisch geleerd.

Wat mis je het meeste aan het kind-zijn?

Ik mis het om fouten te kunnen maken en geen zorgen te hebben. Mijn ouders zijn uit elkaar en ik neem thuis toch wel de moederrol op mij doordat ik de oudste dochter ben. Je merkt dan dat je grotere verantwoordelijkheden hebt die je als kind niet had. Toen was je druk met dingen als buitenspelen, fouten maken, zijn waar je wilt zijn. Dat mis ik wel!

“Dat neem ik zeker mee vanuit huis, onafhankelijk zijn en respect hebben voor jezelf als persoon.”

 

Welke normen en waarden heb je meegekregen van je familie?

Respect voor jezelf is binnen mijn familie erg belangrijk. In onze cultuur merk je vaak dat het gaat om wat de vrouw doet, en wordt dan enkel op de vrouw gelet. Maar in mijn familie zijn mannen en vrouwen gelijk en wordt iedereen hetzelfde behandeld. Gelijke waardes staan centraal en je moet dan ook vooral je eigen huisje boompje beestje hebben voordat je gaat trouwen. Op je eigen benen kunnen staan, niet afhankelijk worden van een man. Dat neem ik zeker mee vanuit huis, onafhankelijk zijn en respect hebben voor jezelf als persoon.

Ben je chaotisch of gestructureerd? (Geef een voorbeeld)

Het kan heel erg verschillen. Als ik bijvoorbeeld naar mijn eigen kamer kijk, dan ben ik ontzettend chaotisch. Maar als het gaat om de woonkamer hier thuis, werk, school of stage dan ben ik super gestructureerd. Dat is echt een wereld van verschil! Mijn computer in one drive is bijvoorbeeld ook weer super strak en georganiseerd, maar in mijn hoofd is het soms een chaotische warboel. Mijn kamer is als het ware hét plekje waar ik rommelig kan en mag zijn.

Welke zanger/zangeres heeft een diepe indruk op jou gemaakt? En welke song heeft een grote betekenis voor je? (Denk aan een nummer tijdens bijvoorbeeld je eerste kus of een begrafenis van een vriend/familielid)

Ik luister heel graag naar K-pop. Ik luister dan BTS, dat is de grootste en bekendste naam binnen de K-pop. Zij hebben meerdere albums die echt geschreven en gezongen zijn naar de mensen toe. Onderwerpen waar zij over zingen komen vaak neer op het respecteren van jezelf en zijn wie je wilt zijn. Recentelijk is het liedje Dynamite favoriet! Het is een vrolijk pop nummer wat gaat over opnieuw blij kunnen zijn. Het heeft mij voornamelijk geholpen om na de eerste coronaperiode weer mezelf te kunnen zijn. Ik denk dat veel mensen zich in de coronaperiode verloren hebben. Dit liedje helpt mensen weer denken aan de zomer, het weer naar buiten kunnen, denken aan positieve dingen!

“Sommige studenten zijn zo bezig met geen fouten maken, dat ze soms niet zien wanneer ze juist fouten aan het maken zijn. Je leert van fouten maken!”

Kan je tegen je verlies of juist niet? Wanneer heb je hier last van en hoe ga je hiermee om?

Ja en nee. Als het gaat om iets heel groots waar ik ook lang mee bezig ben dan kan ik er vol voor gaan. En dan kan ik dus ook zeker niet tegen mijn verlies! Het is niet dat ik het dan snel zal laten merken hoor, maar van binnen baal ik dan wel. Ik ben echt een pieker persoon dus ik ga me dan vooral afvragen wat ik verkeerd heb gedaan. Ik heb daar het meeste last van als het gaat om vriendschappen of als het met school te maken heeft. Als ik bijvoorbeeld een spelletje speel dan heb ik weer totaal geen last van verliezen. Het ligt dus echt aan hoe belangrijk datgene voor me is.

Wat is jouw droombaan?

In het vorige interview zei ik dat ik kinderarts wilde worden. Alleen is dat idee inmiddels niet meer het enige wat door mijn hoofd speelt. Ik zou het namelijk ook heel erg leuk vinden om een eigen bedrijfje te starten! Ik zit steeds vaker te denken of ik een combinatie tussen die twee zou kunnen maken. Want als je nu school met stage kan combineren, waarom zou je dan ook niet die twee dromen kunnen combineren? Dus kinderarts worden en een eigen bedrijf in de cosmetica zou ik echt super vinden. Skincare en dermatologie vind ik erg interessant. Dat heeft net op een andere manier, maar nog steeds met mensen te maken.

Ik ben eigenlijk al een beetje gestart met een online eigen bedrijfje in de cosmetica. Dat was al voor corona, toen was dat heel goed te combineren met evenementen, school en stage en het bedrijf zelf. Na corona heb ik gemerkt dat het even op pauze staat. Mijn vaders zorg werd teveel, mijn examens stapelde op, dus vandaar dat het even stil staat. Ik wil het wel weer oppakken want het blijft een grote droom! Het kan ook een inspiratie zijn voor andere studenten. Zo ken ik bijvoorbeeld een medestudent van de opleiding Marketing & Communicatie die hetzelfde heeft gedaan. Het is leuk om te zien dat zij het ook goed doet met haar bedrijfje. Zo zie je dat je naast je studie een eigen bedrijfje starten, waarom ook niet!

“Die combinatie van een eigen bedrijf en een opleiding volgen, dat kunnen combineren zie ik als succesvol.”

 

Hoe ga je om met een hoge werkdruk?

De laatste tijd vind ik een hoge werkdruk niet fijn, het wordt dan te chaotisch in mijn hoofd en dan klap ik dicht. Het moet bij mij echt geordend en met een duidelijke planning gaan, anders gaat het mis. Ik zorg er vaak voor dat ik eerst kijk hoe ik me voel, waarna ik aan het werk ga. Wat ik dan doe? Ik ga op mij bed zitten, pak een schrift erbij en daar schrijf ik dan alle irritaties, stress of de hoge druk in op. Nadat ik dat allemaal heb opgeschreven geef ik mezelf een moment om even af te koelen en dan kan ik aan de slag. Ik probeer alle afleiding dus echt aan de kant te zetten, alvorens ik aan het werk ga.

Wat is jouw schooltip voor anderen?

Nou sowieso dus wat ik in de vorige vraag zeg! Haal dingen eerst uit je hoofd voordat je aan de slag met school. Maar ook: maak fouten, het is echt geen probleem om fouten te maken en je leert er juist van. Sommige studenten zijn zo bezig met geen fouten maken, dat ze soms niet zien wanneer ze juist fouten aan het maken zijn. Je leert van fouten maken!

Hoe ziet een succesvolle carrière eruit met jouw opleiding?

Aan de slag kunnen gaan! Gelukkig naar je werk gaan vind ik ook belangrijk. En succes zit ook in mijn eigen droom, om je eigen bedrijf te kunnen starten. Voor nu is dat cosmetica, maar misschien wordt het wel iets anders. Ik denk bijvoorbeeld ook vaak na over dingen ontwikkelen waar de zorg tegenaan loopt. Dan ben je namelijk nog steeds bezig met je eigen carrière. Die combinatie van een eigen bedrijf en een opleiding volgen, dat kunnen combineren zie ik als succesvol.

Wil je meer weten over Iylaf haar eigen bedrijf, of heb je andere vragen aan haar? Neem dan persoonlijk contact op via: [email protected]