Kansen krijgen en kansen pakken – Niserine Bouhjira

Niserine Bouhjira is 22 jaar oud en is geboren in Rotterdam. In haar jonge leven heeft zij veel meegemaakt en gewoond in Frankrijk, Spanje, België, Marokko en Nederland. De basisschool heeft zij niet afgemaakt door omstandigheden en verdere scholing heeft Niserine niet gehad. Op dat moment interesseerde scholing haar ook niet.

Op twintigjarige leeftijd woonde Niserine weer in Rotterdam en werd Niserine bewust van haar gedrag en ging nadenken over hoe zij haar toekomst zag. Haar vader heeft geen diploma en Niserine zag in dat scholing belangrijk is. Van kleins af aan wilde zij later gaan werken in de kraamzorg of met autistische kinderen, haar zusje heeft PDD-NOS en dat is de reden dat Niserine kinderen met autisme wil helpen. Om dit doel te bereiken moest Niserine naar school en zo ging zij op zoek naar een opleiding.

Niserine: “nadat ik besloten had om een opleiding te gaan volgen kreeg ik wel het deksel op mijn neus. Ik had mij bij heel veel opleidingen aangemeld maar overal werd ik afgewezen. Ik had geen vooropleiding en was nergens welkom. Ik bleef echter doorgaan en kwam bij het Startcollege terecht. Daar werd ik wel uitgenodigd voor een intakegesprek. Met Gladys Knel had ik het intakegesprek en die luisterde naar mijn verhaal en zei dat ze mij een kans wilde geven. Gladys geloofde ook dat ik toch echt weer naar school moest om mijn toekomst vorm te geven. Ik wil niet afhankelijk zijn van een man, ik wil mijn eigen geld verdienen en zelf bepalen waar ik ga werken. Gladys zei dat ik zelf een stageplaats moest zoeken. Dat ben ik de volgende dag gelijk gaan doen en ik werd aangenomen bij Scapino op het Zuidplein. Ik belde Gladys direct op en vertelde dat ik een stageplaats had, ze was helemaal verbaasd dat het mij zo snel gelukt was en dat ik direct actie had genomen.

Het was wel wennen voor mij om op 21 jarige leeftijd weer naar school te gaan, ik had een grote achterstand met Nederlands schrijven en lezen. Maar ik leer snel en ben net geslaagd voor het Nederlands examen. Op tijd komen ging mij in het begin niet goed af, ik kwam vaak te laat omdat ik nooit structuur heb gehad. In Nederland is op tijd komen belangrijk maar voor mij was dat nieuw. Gelukkig begreep Gladys dit en het ging steeds beter. Nu ben ik altijd op tijd en weet dat afspraken nakomen belangrijk is. Een docent zoals Gladys kom je nooit meer tegen, zij begrijpt mij echt. Ik ben blij dat zij mijn docent is.

Ik vind het superleuk op het Startcollege, we doen veel in de praktijk en hebben excursies. We zijn pas naar een bedrijvendag geweest, zo kan je je oriënteren op welke baan bij je past. Ook hebben we een EHBO-cursus gedaan en BHV. Na deze opleiding ga ik beginnen met de opleiding Zorg & welzijn niveau 2, daarna Persoonlijk begeleider niveau 3 en dan Persoonlijk begeleider niveau 4 met specialisme autisme. Ik heb nog een paar jaar te gaan maar ik vind het leuk om weer naar school te gaan. Niemand in mijn omgeving had dit verwacht. Ik ben echt trots op mezelf. Ik heb een kans gekregen en de kans gepakt!”