Oscar Heystek: Binnen de luchtvaart is elke dag anders

Oscar Heystek 28 jaar, rondde in 2017 zijn opleiding Luchtvaardienstverlener bij Albeda af. Inmiddels werkt hij alweer twee jaar voor TUIfly, waar hij na een succesvolle stageperiode mocht blijven. Vliegen geeft Oscar een gevoel van vrijheid.

Ik mag vliegen, hoe mooi is dat!
Oscar koos ervoor om zijn opleiding bij Albeda te volgen, waar hij zich meteen thuis voelde. “Ik begon met de opleiding Verpleegkunde maar maakte al gauw de overstap naar de opleiding Frontoffice. Luchtvaartdienstverlener werd later een zelfstandige opleiding”. Een schot in de roos! ‘’Ik ben sociaal, vind dienstverlening belangrijk en word blij van vliegtuigmotoren. Er staan genoeg mensen te trappelen om mijn baan, maar ik mag vliegen. Hoe mooi is dat!’' Binnen de luchtvaart is elke dag anders en dat maakt een baan als steward zo aantrekkelijk. “De vlucht, de collega’s, de passagiers én de bestemmingen zijn steeds verschillend. Daardoor is het belangrijk dat je flexibel bent, inlevingsvermogen en taalkennis hebt,’' vertelt Oscar.

Veiligheid en service komen in ons vak heel dicht bij elkaar
Oscar is trots op zijn baan bij TUIfly. Een jong, dynamisch bedrijf met mooie nieuwe toestellen, leuke bestemmingen en genoeg uitdagingen. ‘'TUIfly vliegt voornamelijk op vakantiebestemmingen.
Er heerst vaak een goede sfeer in het vliegtuig maar soms zijn er (kleine) incidenten. Bij Albeda heb ik real-life trainingen gehad, onder andere op het gebied van veiligheid en agressie. In de praktijk heb ik hier echt voordeel van. Veiligheid en service komen in ons werk heel dicht bij elkaar.’'

Natuurlijk bezoek je mooie plekken maar het is ook hard werken
“Ik ben super blij met de voortdurende verbintenis met Albeda. Tijdens open dagen geef ik voorlichting, ben betrokken bij intakes en mag meedenken over de invulling van de nieuwe school; Albeda Rotterdam The Hague Airport College. Samenwerken met mijn voormalige docenten is bijzonder”, vindt Oscar. “Voorlopig blijf ik werken in de luchtvaart maar als het even kan word ik later trainer bij een luchtvaartmaatschappij of sta ik voor de klas, natuurlijk bij Albeda,” lacht Oscar. Aankomende studenten wil hij graag meegeven dat het luchtvaartleven niet teveel geromantiseerd moet worden. ‘'Natuurlijk kom je op de mooiste plekken ter wereld, maar het is ook hard werken.
De luchtvaart geeft een bepaald gevoel en het is heel belangrijk dat je daar gelukkig van wordt''.