Als echte Feyenoordfan in De Kuip werken, wie wil dat nou niet?

 

Als echte Feyenoordfan in De Kuip werken, wie wil dat nou niet?" lacht Dusan Milenkovic, tweedejaarsstudent bij de opleiding Manager ondernemer horeca op niveau 4. "Toen ik nog een klein jochie was had ik mijn hele kamer vol met Feyenoordspullen hangen, zie je het voor je? Ik had nooit durven dromen dat ik ooit op mijn 24e jaar in het stadion zou werken tijdens mijn opleiding. Het is echt heel tof!" vertelt Dusan enthousiast.

De samenwerking tussen Albeda en Stadion Feijenoord vindt zijn oorsprong in 2009. Het evenementenbureau van Albeda zorgde voor studenten die het personeel van Stadion Feijenoord af en toe ondersteunde bij evenementen en voetbalwedstrijden. Denk aan ondersteuning in de bediening en in de keuken. De studenten deden op deze manier praktijkervaring op. Sinds 2016 werkt Stadion Feijenoord met een eigen uitzendbureau, CREW Hospitality Services BV, voor het inzetten van personeel bij evenementen en voetbalwedstrijden.

Vliegende start

Arlette Jochems, coördinator van CREW: "Vorig jaar stopte het contract met het uitzendbureau waar we mee samenwerkten; de vraag rees of we op zoek moesten gaan naar een nieuwe partner of dat we zelfvoorzienend wilden zijn. Voor het laatste is gekozen om daarmee de kwaliteit te borgen die we voor ogen hebben. We willen graag zelf onze krachten selecteren op motivatie en hen met een interne opleiding voorbereiden op een brede inzetbaarheid in de toekomst." Over zes jaar verrijst immers een nieuw stadion in Rotterdam Zuid, waarmee de behoefte aan gekwalificeerd personeel verdrievoudigt naar 1200 tot 1500 mensen. Arlette: "Ik ben ooit als stagiair in De Kuip begonnen en sta nu op mijn 24e aan het roer van CREW; ik voel me een ondernemer in een luxepositie. Dat ik vanuit deze rol mee mag werken aan de voorbereidingen richting het nieuwe stadion, is een kans die ik met beide handen heb aangegrepen. In november vorig jaar had ik meteen de vuurdoop: drie dagen nadat de samenwerking met het uitzendbureau stopte, hadden we een voetbalwedstrijd waar 400 medewerkers voor nodig waren. We hebben direct alle mogelijke partners met horeca-ervaring gebeld, dus ook Albeda Horecacollege. Binnen no time hadden we, mede door de snelle actie van Albeda Horecacollege, genoeg mensen om onze supporters en zakelijke gasten van dienst te zijn tijdens de wedstrijd. Deze vliegende start met Albeda zal ik nooit vergeten en vanaf dat moment werken we aan een intensievere samenwerking dan voorheen."

Leer-werkplaats

Stadion Feijenoord, CREW en Albeda tekenden in september officieel de samenwerkingsovereenkomst voor de hospitality opleidingen Horeca, Facilitaire Dienstverlening en Luchtvaartdienstverlener. Gezamenlijk werken zij momenteel toe naar een zogeheten 'leer-werkplaats' voor de opleidingsniveaus 2, 3 en 4. Ronald van der Caaij, docent bij Albeda Horecacollege en verantwoordelijk voor de uitvoering: "In de leerwerkplaats vindt een totale integratie plaats tussen het onderwijs van Albeda en de praktijk van Stadion Feijenoord, om daarmee de onderwijs-en bedrijfsopbrengsten te optimaliseren. Ook Albeda Rotterdam The Hague Airport College is ondertussen aangesloten bij de uitvoering. Hospitality vormt immers de rode draad en ook de studenten van dit college krijgen dit toverwoord vanaf het eerste jaar met de paplepel ingegoten."

Isaurah van den Berg, derdejaarsstudente bij de opleiding luchtvaartdienstverlener op niveau 4, weet er alles van: "Hospitality ken ik niet alleen vanuit de opleiding, maar ook van huis uit. Mijn moeder was receptioniste en ik ging vaak met haar mee naar haar werk. Dan zat ik onder de balie en leerde al vroeg van mijn moeder dat je moet blijven lachen wat er ook gebeurt, altijd vriendelijk moet zijn en 'u' zeggen. Ik wil al van jongs af aan vriendelijk en servicegericht bezig zijn én in een uniform lopen. Tijdens een rondleiding in De Kuip die onze klas kreeg om kennis te maken met een mogelijke, toekomstige werkplek, raakte ik meteen enthousiast. Ik had mijn sollicitatiebrief al bij me en die heb ik meteen ingeleverd bij CREW. Ze vonden dat ik lef had om dat zo te doen en gelukkig ben ik dus aangenomen. Nu werk ik als gastvrouw en heb de leiding over een deel van de Business Units, in totaal tien. Het leukste aan dit werk is dat het zo afwisselend is, dat je veel contact hebt met verschillende mensen en dat je bij fantastische evenementen mag zijn zoals het kampioenschap van Feyenoord. Het voelt hier als een hechte voetbalfamilie. Met Sabrine, een studiegenootje, ben ik dit jaar begonnen; zij is een goede vriendin ondertussen en ze vindt het gelukkig niet erg dat ik haar nu aanstuur. Dat noem ik echte vriendschap!" Sabrine Mhamdi knikt instemmend: "Nee, ik heb daar totaal geen moeite mee. Als je de kans krijgt om door te groeien, moet je die altijd pakken. Als hostess zorg ik ervoor dat mijn unit op tijd voorzien is van hapjes en drankjes en ben ik het aanspreekpunt voor de gasten. Als ik wat nodig heb, klop ik nu aan bij Isaurah en dan moet zij aan de slag, haha! Onze toekomstdromen zijn bijna hetzelfde. We willen vliegen natuurlijk, ik bij KLM en Isaurah bij TUIfly. Ook willen we samen graag in De Kuip blijven werken, dus blijven we nog lang ingeschreven staan bij CREW wat ons betreft."

Niet lullen maar poetsen

De ambities van CREW zijn helder: groeien naar 1500 krachten, zelfvoorzienend opereren en de samenwerking met partners in en buiten Rotterdam intensiveren. Arlette: "We zenden onze krachten ondertussen ook uit naar Museum Boijmans of de TT in Assen. Maar met Albeda hebben we echt een partner gevonden met wie we ideeën kunnen uitwerken en uitvoeren, het liefst meteen als het kan. Die Rotterdamse mentaliteit van 'niet lullen maar poetsen' delen we met elkaar. We willen bijvoorbeeld gastcolleges realiseren over samenwerking door onze oud-profvoetballers. Wij vinden dat jonge mensen zich moeten ontwikkelen. Je moet het lef hebben om op te vallen en zelfvertrouwen te tonen. Daarom gaven wij Isaurah de kans om door te groeien naar de rol van gastvrouw. Met lef kom je waar je wil komen, daar ben ik van overtuigd. En natuurlijk heb je een beetje geluk nodig. Ik heb dat zelf ook zo ervaren in mijn loopbaan: ik heb niet voor niets de leukste baan die je maar kan bedenken."

Een horeca-hart en een Feyenoord-hart

Marilène Kroon volgt net als haar klasgenoot Dusan de opleiding Manager ondernemer horeca op niveau 4. Zij delen niet alleen hun horeca-hart, maar ook hun Feyenoord-hart. Marilène: "Als je in het mooiste stadion van Nederland mag werken, is dat een cadeautje. Ik leer ontzettend veel in een realistische werkomgeving die ook nog eens heel leuk is. Ik ondersteun in de publiekscatering. Dat betekent dat ik veel contact heb met de supporters en hun biertjes mag tappen. Tijdens de wedstrijd tegen Luxemburg bestelden de tegenstanders bier met 7-up; nou, dat leer ik dan weer. Op schema's werken vond ik ook interessant. Voor en na de wedstrijd en in de pauze komen er duizenden mensen op je af en daartussen moet je alles weer klaarzetten. Al die duizenden mensen zijn allemaal uniek en die willen allemaal op een bepaalde manier aangesproken worden. Dat vraagt wat van je sociale vaardigheden hoor, heel leerzaam." Dusan beaamt dat: "Ik werk al zes jaar in de horeca en dacht daarom dat ik al heel veel weet over het vak, maar nu kom ik erachter dat dat eigenlijk niet zo is, haha. Op school leer je precies hoe alles moet en van de introductielessen door CREW heb ik ook veel opgestoken. Denk aan de manier van borden vasthouden, het indekken van de tafels, uitserveren maar dus ook de ontwikkeling van mijn sociale vaardigheden. Ik werk als foodrunner en als drankrunner voor de Business Units in De Kuip: dat betekent dat ik de voorraad verzorg in een unit zodat de hostess vervolgens haar werk goed kan doen. Ik heb het gevoel dat zowel Albeda als CREW ons het allerhoogste niveau willen laten bereiken. Ik ben heel blij dat ik toch het lef heb gehad om na zoveel jaren werkervaring weer naar school te gaan. Soms pakken je keuzes goed uit en soms niet, maar daar leer je van. In dit geval is de keuze voor Albeda Horecacollege het beste wat me is overkomen tot nu toe."