Souhaila: Dankzij deze opleiding sta ik stevig in mijn schoenen!

Souhaila zit in het tweede leerjaar van de opleiding Handhaver toezicht & veiligheid op de locatie Haastrechtstraat. Het leukste vindt ze de RTGB-lessen waarbij ze opgedane theoriekennis meteen in de praktijk kan brengen.

Een bijdrage leveren aan een veilige en prettige leeromgeving
De 18e jarige studente koos voor Albeda vanwege de persoonlijke benadering en het kleinschalige karakter dat de locatie uitstraalt. “Ik ben blij dat ik de keuze voor Albeda heb gemaakt. Docenten komen uit de praktijk en helpen je zelfs na schooltijd. We hebben een gezellige klas en er heerst een goede sfeer. Ik heb mijn plek helemaal gevonden!’’
De opleiding Handhaver toezicht & veiligheid is voor de ambitieuze Souhaila een mooie opstap naar de politieacademie. ‘’Later wil ik werken als politievrouw of hoofdagent. Misschien zelfs wel bij de opsporingsdienst. Het politievak boeit mij al van kleins af aan.
Op televisie volg ik documentaireseries als Dienders en Bureau Burgwallen. De opleiding sluit perfect aan bij mijn toekomstplannen. Je leert hoe je een bijdrage kunt leveren aan een veilige en prettige leeromgeving.’’

We leren hoe we agressieve mensen kunnen kalmeren
Als ik Souhaila vraag naar het leukste onderdeel van de opleiding hoeft ze niet lang na te denken. Met stip op nummer 1: de RTGB-lessen (Regeling Toetsing Geweldsbeheersing). ‘’We doen rollenspellen waarin we leren hoe we agressieve mensen kunnen kalmeren. Ook oefenen we met handboeien en een wapenstok. We leren de basistechnieken om af te weren en om te blijven focussen onder druk. Op administratief gebied leer je hoe je een proces-verbaal moet afhandelen. Ik vind de RTGB-lessen de leukste lessen van de opleiding, mede doordat we les krijgen van een hele enthousiaste docent.’’

Meehelpen om de veiligheid te waarborgen
Naast de theorie en praktijklessen loopt ze twee keer stage en zijn er buitenschoolse activiteiten en workshops. ‘De ME-dag’ was echt te gek, vertelt ze. Hierbij werden wij ingezet als figurant voor het tegenspel en ervoeren zo hoe het is om tegenover de Mobiele Eenheid te staan. Er werden zelfs honden en paarden ingezet. Een hele realistische en spannende situatie. Bij de kazerne in Rotterdam hebben we op een hindernisbaan geoefend en met de ‘donkere dagen actie’ lopen we mee met de politie langs huizen om bewoners voor te lichten over inbraakpreventie. Tijdens evenementen als de Marathon en Chinees Nieuwjaar helpen we om de veiligheid te waarborgen.’’

Dankzij deze opleiding sta ik stevig in mijn schoenen
Deze opleiding leidt op tot een veelzijdige toezichthouder op straat. Na het behalen van je diploma ben je Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA). Je maakt elke dag iets anders mee. Het is van belang dat je sociaal bent en hulp kunt verlenen. ‘’Daarnaast is het essentieel dat je rustig blijft en goede normen en waarden laat zien, zegt Souhaila. Je hebt tenslotte een voorbeeldfunctie. Maar wees voorbereid: het is inhoudelijk best zwaar, dus denk er niet te makkelijk over. Desondanks zou ik deze opleiding zeker aanbevelen. Het geeft me zelfvertrouwen en zorgt ervoor dat ik stevig in mijn schoenen sta.’’