mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Gerecht op een bord

Kok

Ben je gek op koken en wil je dit professioneel leren? Dan ben je bij de opleiding Kok helemaal op je plaats. Je leert alles over het samenstellen van spannende gerechten en hygiëne in de keuken. Tijdens deze opleiding werk je vooral in de praktijk. Je leert het vak door het te doen.

 

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Bij een intiem diner, zakelijke lunch of grote bruiloft is het belangrijk dat gasten zich fijn voelen. Je bent lekker voor jouw gasten aan het koken. Je leert gasten te verrassen met de lekkerste gerechten en drankjes.

De opleiding Kok is een praktijkgerichte opleiding waar je in een echt restaurant werkt. Zo maak je de verschillende afdelingen van een restaurant mee. Je leert zowel over de warme keuken als koude keuken.
Binnen de horeca krijg je te maken met veel afwisselende werkzaamheden. Om het goed te doen is samenwerken en organiseren belangrijk. Je leert dan ook om samen met de bediening een volledig restaurant te runnen.

Binnen de opleiding Kok kom je ook in aanraking met excursies, workshops en verschillende projecten.

Stage
Gedurende deze periode loop je stage in een erkend leerbedrijf. Tijdens deze stage werk je in een bpv-werkboek en voer je stageopdrachten uit. De opdrachten passen bij de theorie die je geleerd hebt.
Je wordt tijdens je stage begeleid door jouw bpv-begeleider van Albeda Horecacollege. Deze begeleider is een vast aanspreekpunt en is er speciaal om jou te begeleiden.
Je krijgt ook vakken als Nederlands, Engels en rekenen en loopbaan & burgerschap. Binnen de opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Als kok bereid je gerechten en plan je jouw werkzaamheden goed in. Door voorbereidende werkzaamheden te doen, kun je gerechten direct voor jouw gasten bereiden. Je zorgt dat het eten klaar is om aan de bediening te geven. Tegelijk ben je bezig met het schoonhouden van de werkruimte, gereedschappen en machines. Je doet dit zorgvuldig en op een hygiënische manier.

Je houdt de voorraad op pijl. Dit doe je door ingrediënten of artikelen te bestellen en te controleren of er nog voldoende is. Je kunt na deze opleiding als kok aan de slag bij horecagelegenheden. Denk aan een hotel, restaurant, eetcafé, cateringbedrijf of congrescentrum.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een basisberoepsopleiding (niveau 2) starten als je een van de volgende vooropleidingen hebt:

  • diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg, kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
  • diploma mbo niveau 1 (entreeopleiding);
  • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.
Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Vind je koken leuk en wil je leren koken als een kok? Met de opleiding Kok leer je alle vaardigheden om aan het werk te kunnen.

Als kok kun je goed werken in een team. Je kunt je werk plannen en organiseren. Je gaat voor een uitstekend resultaat en je vindt het belangrijk om je werk uit te voeren zoals je dat geleerd hebt. Voor jou staat de gast centraal. Je houdt daarom graag rekening met de wensen van jouw gasten in het restaurant. Bijvoorbeeld als ze een allergie hebben of iets niet mogen eten. Ook werk je nauwkeurig en hygiënisch. Je kunt omgaan met stress en je voelt je als een vis in het water als het druk is.

Uiteraard helpt het wanneer je al gevoel voor deze vaardigheden hebt. Wanneer je gemotiveerd en flexibel bent, kun je deze vaardigheden eenvoudig ontwikkelen. Je kunt deze opleiding in jouw eigen tempo doorlopen.

 

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2023/2024.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1357,-.

Ben je 18+ of word je binnenkort 18? Dan kun je studiefinanciering, een studentenreisproduct en misschien een aanvullende beurs krijgen.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 300 euro aan kleding, boeken en licenties.

Vrijwillige kosten
De opleiding Kok biedt naast het standaardprogramma de mogelijkheid om extra faciliteiten te gebruiken. Denk aan schoolreizen en projecten. De faciliteiten sluiten aan op jouw opleiding en helpen je verder te ontwikkelen. Houd er rekening mee dat aan deze faciliteiten kosten zijn verbonden. De extra activiteiten zijn niet verplicht. Je kunt jouw diploma ook behalen door enkel het gebruikelijke programma te volgen.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
    je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
  • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Sluit

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Bij de opleiding Kok bol-variant ga je voltijds naar school. Tijdens stages doe je werkervaring op en leer je koken in de praktijk.

Albeda Horecacollege stelt jou zelf verantwoordelijk voor het vinden van een passende stage bij een erkend leerbedrijf. Kijk op  stagemarkt.nl voor een overzicht van erkende leerbedrijven.

 

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Met het diploma Kok kun je doorstromen, bijvoorbeeld naar de niveau 3 vakopleiding Zelfstandig Werkend Kok.

Sluit

Aanmelden

Crebo
25180
Niveau
niveau 2
Traject
bol
Duur bol
1,5 tot 2 jaar
Startmoment(en)
februari, augustus
Opleidingstype
Mbo